Socha Milana Rastislava Štefánika

90 rokov dnes uplynulo od tragickej smrti generála Štefánika. Rovnako záhadný, ako jeho smrť, bol aj osud jeho sochy v našom meste. A záhady ešte nie sú vyriešené.

Štefánik bol na Slovensku aj po jeho smrti veľmi obľúbený, v mnohých mestách a obciach mu stavali sochy, busty, pamätníky. V Malackách sa prvé kroky, smerujúce k postaveniu jeho sochy, spravili v 30-tych rokoch 20. storočia. zachovala sa zmienka o zbierke na pomník, ktorú zorganizovali študenti združení v Spolku záhorských akademikov. Počas študentských dní v júni 1932 sa za účasti študentov zo širšieho okolia vyzbieralo 1500 korún. Táto suma tvorila základ fondu na postavenie sochy.

Trvalo desaťročie, kým vznikla socha, ktorá mala byť umiestnená v Malackách. Podľa Malackého hlasu ju jej autor akademický sochár Vojtech Ihriský, autor známej sochy Hviezdoslava v Bratislave, zhotovil v roku 1943. Veľký podiel jej postavení mal aj Spolok vyslúžilých vojenských frontových bojovníkov generála Štefánika v Malackách.

Sprievod cez dnešnú Záhorácku ulicu 7. mája 1944

Slávnostné odhalenie sochy, ktorému predchádzal sprievod ulicami mesta, prebiehalo v nedeľu 7. mája 1944. Miesto pre sochu bolo určené na námestí vedľa novopostaveného okresného úradu.

Slávnosť pri prvom odhalení sochy Štefánika 7. mája 1944

Dlho však socha na svojom mieste nevydržala. Komunisti postupne likvidovali Štefánikove sochy v celej krajine, Malacky neboli výnimkou. Podrobnosti neboli zaznamenané v kronike, preto sa o okolnostiach zrútenia sochy Štefánika dozvedáme len od pamätníkov. Jeden spomína: „Nastoupil jsem vojenskou službu v Malackách dne 1. listopadu 1952. Po několika dnech na vojně vybíral dozorčí důstojník několik dobrovolníků na nějakou práci. Tito dobrovolníci odešli po večerce a vrátili se pozdě v noci. Ze zvědavosti jsem se vyptával, co dělali, ale nikdo nic nechtěl říci. Až druhý den mi kamarád zdělil, že sundali a zakopali sochu M.R. Štefánika, která stála u vás v malém parčíku. V tomto parčíku ji zakopali a že o tom nesmí mluvit.“

Ďalší pamätník spomína: „Vedel som presne, kde tá socha leží, ešte kým ju našli. Mám v živej pamäti, jak bola vykopaná jama, než to zasypali, a tá socha tam ležala. Mal som 8-9 rokov.“ Iný Malačan o tejto udalosti hovorí: „Sťahovali ho (Štefánika) traktorom dole. Ten traktor mal takú gurtňu, obesili mu ju okolo krku a traktor potiahol a on spadol. Potom sochu zakopali, hlava pri tom odletela. To si pamätám, videl som to, ale utekal som jak blázon, lebo som vedel, že je to nebezpečné.“ Aj tento pamätník vraví, že socha tam istý čas (aj keď nie dlho) ležala, kým bola zakopaná.

Je otázne, nakoľko je pamäť spoľahlivá, ale iné zdroje nemáme. No zdá sa byť nepochopiteľné, že zbúranie sochy bolo prísne tajné, dialo sa zrejme v noci, a zároveň socha zostala ležať vo vykopanej jame, aby Malačania mali možnosť vidieť, kde sa nachádza.

Štefánik dnes

O tom, kde socha skončila, sa šírili rôzne legendy, napríklad že bola zakopaná na inom mieste v meste alebo že bola hodená do vody. My dnes vieme, že socha naozaj bola zakopaná v parčíku neďaleko miesta, kde predtým stála. Našla sa náhodou pred niekoľkými rokmi pri výkopových prácach. O jej nájdenie sa pritom predtým pokúšali skauti z miestneho 69. zboru gen. M. R. Štefánika. Robili v parku sondy do hĺbky približne jeden meter, ale nenašli to správne miesto.

Potvrdili sa teda vyššie citované slová prvého pamätníka o mieste, kde bola socha schovaná. Rovnako sa pamätníci zhodujú, že sochu odstránili vojaci. No otázny zostáva dátum. V uvedenom texte sa spomína niekoľko dní po 1. novembri, no väčšina Malačanov tvrdí, že to bolo v noci pred prvým májom.

Známy nie je ani presný rok odstránenia sochy. Je jasné, že to bolo po roku 1948, zrejme v prvej polovici 50-tych rokov. (Napríklad v Košiciach bola Štefánikova socha zlikvidovaná v roku 1949, v Leviciach v roku 1952, v Bratislave v roku 1954.) Ak by sme brali slová moravského vojaka za pravdivé a slová „po několika dnech“ by sme v súlade s vyjadreniami iných pamätníkov interpretovali ako niekoľko mesiacov, prišli by sme k dátumu 30. apríl 1953. Samozrejme, je to len dohad.

Každopádne socha sa našla, resp. len jej spodná časť sochy. Pri zrútení sa vraj socha rozdelila na tri časti. Hlava sa niekam odkotúľala, niekto si ju vzal a podľa pamätníkov by mala byť dodnes zachovaná, možno v Sološnici alebo jej okolí.

V parčíku stál niekoľko rokov podstavec opustený, bez sochy

Istý čas stál v parčíku podstavec bez sochy, neskôr v 70-tych rokoch tu boli umiestnené tzv. mierové plamene.

Mierové plamene od Alexandra Bilkoviča. Dnes sa nachádzajú pred budovou mestského úradu

Socha Štefánika bola pred troma rokmi opäť umiestnená na pôvodné miesto, symbolicky 30. apríla. Vrchnú časť, ktorá sa doteraz nenašla, vytvoril akademický sochár Juraj Gavula.

Príprava podstavca pre novú sochu Štefánika

Milan Rastislav krátko pred odhalením…

…a tesne po odhalení.

Zdroje:

– Búbelová, T.: Generál Štefánik sa vracia do Malaciek. In: Malacký hlas 8/2006, s. 3
– Šíp, V.: Rozbitá socha. In: Echo Záhoria, 4/1990, s. 4 a 7
– Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta. 2. časť. Malacky, 1996

3 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Mna tiez vzdy boli za krkom, ked sa na to pozriem! Ale je fajn, ze je socha opat na svojom mieste.

  2. stranger
    stranger hovorí:

    milanek nas stefanik 🙂 to chudak od pana gavulu pekne schytal. toto neda ani naj chiropraktik doporadku + „mierove plamene“ boli super … akurat to po novom niekdo riadne odflakal … su pekne rozhodene …

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.