Libuša Čtveráková

Dnes oslavuje okrúhle narodeniny jedna z osobností Malaciek keramička Libuša Čtveráková.

Libuša Čtveráková sa narodila sa 28. decembra 1945 v Malackách v rodine krajčíra. Jej ďalšie smerovanie bezpochyby ovplyvnila “umelecko-remeselná časť” mesta (Domky a okolie), v ktorej vyrastala. Prejavil sa u nej výtvarný talent a jej kroky postupne viedli na bratislavskú Strednú školu umeleckého priemyslu, ktorú absolvovala ako 20-ročná.

Viac ako dve desaťročia pôsobila na ZUŠ v Malackách. Popri tom sa venovala vlastnej tvorbe. Najskôr na Záhoráckej ulici a neskôr v juhozápadnej bašte Čierneho kláštora, kde tvorí už niekoľko desaťročí. Táto bašta spolu s priľahlým domčekom sa stala jedným z neoficiálnych centier malackej kultúry – nielen v oblasti výtvarného umenia.

Vystavovať začala v roku 1971, nasledovali desiatky výstav na Slovensku aj v zahraničí (Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Španielsko, Bulharsko, Rusko, Litva, Lotyšsko). Jej diela sa dostali aj do Slovenskej národnej galérie. V Malackách v posledných rokoch vystavuje v rámci pravidelných predvianočných výstav Art Clubu 2002. Naposledy predstavila betlehem, ktorému dala názov „Šak víte“.

Libuša Čtveráková

Libuša Čtveráková

„Doterajšia práca Libuše Čtverákovej predstavuje mnohoročné defilé súzvuku duše, rúk a umu, vyčerpávajúco pretavené do prastarej, tisícročnej hlinenej matérie. S príznačnou dávkou skromnosti a pokory vytvorila svojbytný, nezameniteľný prejav, ktorý sa radí k významným hodnotám slovenskej keramickej tvorby,“ napísala o nej pred časom Božena Juríčková. (Libuša Čtveráková. Katalóg k výstave, 1999)

V roku 1998 o L. Čtverákovej pripravila Jarmila Mančušková dokumentárny film Libuša Čtveráková a jej rozprávkový svet. Na stránke ČSFD.cz pri ňom nechal užívateľ Flego komentár: “V jednej zo štyroch bášt okolo Čierneho kláštora v centre Malackiek sa skrýva ateliér umelkyne Libuši Čtverákovej. Jej keramická tvorba je všeobecne známa, často pracuje emotívne a preto je jej práca ľudská a zrozumiteľná. Dokument v jej spomienkach rozpráva o detstve, prírode, životných postojoch, umení a slobodnej duši ako základu vlastnej tvorby. Ako malačan som pochopiteľne neodolal možnosti navštíviť aj osobne významnú umelkyňu a pokochať sa čarovnými reliéfmi či postavičkami, ktoré vytvorili jej ruky. Osobné stretnutie či poznanie tvorby je viac ako dokument, preto doporučujem spoznať naživo jej rozprávkový svet.”

Ateliér a dom Libuše Čtverákovej

Reliéf Pri kávičke, ktorý sa nachádza v Nitrianskej galérii, opísala Marta Hučková takto: “V tomto artefakte, tak ako u všetkých diel autorky, vnímame nepredstierateľný hlboký vzťah k človeku, preniknutý hlbokým optimizmom, ktorý sa stal rozhodujúcim činiteľom formovania jej tvorivého profilu. … Kompozícia je spojením vtipného nadhľadu s filozofickým zameraním na ľudskú bytosť vo vzácnom harmonickom súlade myšlienkového a tvarového prístupu.”

V roku 2008 dostala Libuša Čtveráková cenu primátora Malaciek Zlaté Pálfiho srdce 2008 za celoživotné dielo v oblasti umeleckej tvorby. Mimochodom práve ona je autorkou keramického srdca, ktoré dostali všetci ocenení v období 2002-2012.

Libuša Čtveráková

V tomto článku nechceme spracovať životopis pani Čtverákovej, ani sa nepokúšame popísať jej dielo. Je to len náčrt… Chceme jej vyjadriť uznanie a vďaku za tvorbu a prístup k životu a k ľuďom. Je žijúcou legendou Malaciek a veríme, že sa čoskoro dočká primeranej pozornosti a ocenenia.

Libuša Čtveráková

Libuša Čtveráková

MP-libusa.ctverakova07

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.