Odpad v Malackách

Niekoľko (skôr nudných) informácií

Už sme písali o plastovom odpade z Malaciek a písali sme i o odpadovom dvore v Zohore, kam odpad putuje. Lenže odpad, to nie sú len plasty. Všetko, čo máme radi a čo nám slúži, raz stratí svoju funkciu, zostarne, poškodí sa alebo nás začne nudiť. Vtedy sa zo všetkých užitočných vecí, ako sú kosmodisky, mp3, počítače, pneumatiky, učebnice, holiace strojčeky, nábytky a rôzne iné veci, stanú odpadom. Dostávame sa k ťažisku našej témy. Zavalíme vás niekoľkými nudnými informáciami a štatistikami. Dozviete sa, v akej miere sa v našom krásnom a rozvíjajúcom sa meste, nakladá so separovaným odpadom. Predostrieme vám tony odpadu a oboznámime vás s tým, ako sa u nás vlastne pristupuje k recyklácii plastov, skla, papiera, pneumatík, žiariviek, bateriek a podobného svinstva. Na pomoc pri odbornom výklade problematiky separovaného odpadu sme si privolali vedúceho Oddelenia životného prostredie Mestského úradu v Malackách Františka Klímu.

Takže pozor, nudná štatistika číslo 1:

Papier a množstvá vytriedeného papiera za posledné tri roky.

2004 – 124, 83 ton
2005 – 155, 43 ton
2006 – 191, 53 ton

Všimnite si kvantá stupídnych reklám, ktoré si aj tak skoro nikto neprečíta a hneď ich vyhadzuje. Inak LIDL má už zase nejaké zľavy…

F. Klíma: Papier separujeme už niekoľko rokov. Až do roku 2005 ho od nás vykupovala jedna živnostenská firma v Lozorne, o ktorej nechcem veľa hovoriť. Je to zbytočné. Poviem len to, že zo začiatku sme boli veľmi spokojní, za kilo papiera nám platil 90 halierov. Neskôr sa to zmenilo a napokon mal ešte voči mestu dlžoby. Tak sme s ním ukončili spoluprácu a teraz od neho dlh vymáhame súdnou cestou. Od roku 2006 papier od nás vykupuje firma A.S.A. Zohor. Platí síce len 50 halierov na kilo, ale stále je to lepšie, akoby nemali platiť nič. Inak je vidieť, že množstvo vyseparovaného papiera v meste z roka na rok narastá, čo je pozitívne.

Malacké pohľady: Papier, ktorý A.S.A. odkúpi od mesta, končí v Štúrove vo firme Eurowaste.

Nudná štatistika č. 2:

Sklo
2004 – 120,40 ton
2005 – 150,16 ton
2006 – 173, 22 ton

Hans Christian Andersen napísal (preňho typickú) smutnú rozprávku o hrdle zo sklenej fľaše. Čím sa asi inšpiroval?

F. Klíma: Ďalšia potešujúca okolnosť, množstvo vyseparovaného skla z roka na rok rastie. O triedenie skla sa stará mesto Malacky samo. Sklo posielame do firmy Vetropack Nemšová. Negatívne vnímam fakt, že tento monopolný odberateľ už roky drží cenu zhruba 1 korunu na kilogram. Tak si vezmite, že za 19 ton dostaneme 19 000 korún. Do úvahy treba brať fakt, že cesta do Nemšovej nás stojí okolo 17 000 korún, takže nám zostanú také dve tisícky. Z nich musíme pokryť náklady na zber sklenného odpadu po meste a jeho dočistenie.

Malacké pohľady: Do kontajnerov na sklo môžu občania vhadzovať i plechovky od piva a iných nápojov. V Malackách ich oddelia od skla. Následne putujú do A.S.A. Zohor.

Nudná štatistika č. 3

Plasty

2006 – 27, 49 ton

Jeden z tisícov príkladov buranstva a jednoduchého zmýšľania. Na fakte, že plastová fľaša nepatrí do prírody nemení nič ani skutočnosť, že má sviežu zelenú farbu a splýva s vegetáciou.

F. Klíma: Plasty sme začali separovať v meste v roku 2006. Sú ľahké, preto je číslo pomerne nízke. Ale len naoko. Zber plastov sa stretol s veľkým ohlasom. Ľudia nám často vyčítajú, že kontajnery na plast sú preplnené. Upozorňovali sme v médiách viackrát, že pokiaľ sa pet fľaše zdeformujú, zošliapnu, tak sa i do kontajnerov zmestí viac.

Malacké pohľady: Poznámka trochu bokom. V Českej republike zavedú od januára nový zákon o zálohovaní pet fliaš. V danej situácii je to zrejme najideálnejší model ochrany životného prostredia pred „plastovými votrelcami“. Z praxe si vieme predstaviť, že občania v ťažkej finančnej situácii, využijú možnosť privyrobiť si tak, že budú zbierať plastové fľaše a nosiť ich do zberu. Pre porovnanie – najväčší letný slovenský, hudobný festival Pohoda pred rokom zaviedol skvelé pravidlo. Za určitý (presné čísla nepoznáme) počet vyzbieraných plastových téglikov od piva a kofoly dostal dobrovoľník pivo zdarma. Alebo kofolu. Osvedčilo sa, na Pohode ste takmer nenašli pohodený plastový pohár. Ostatné festivaly sa v plastovom mori topia a usporiadatelia majú omnoho viac starostí s poriadkom. Na to, aby podobný vynález zálohovania plastových fliaš fungoval na celom Slovensku a nielen na Pohode, však treba mať autoritu. Naša sociálna vláda však paradoxne nechce postupovať tak, aby skomplikovala život podnikateľom, ktorí z produkcie plastových fliaš žijú. V našich lesoch a mestách sú tony poodhadzovaných plastových fliaš. A pokiaľ si ľudia zo slovenskej vlády myslia, že na vyriešenie ekologických problémov pomôže osveta medzi ľuďmi a nie finančná motivácia, tak zrejme nežijú s nami na jednej planéte.

Nudná štatistika č. 4

Nebezpečný odpad:
Žiarivky a výbojky:
2004 – 0,063 ton
2005- 0,095 ton
2006 – 0,15 ton

Kovy:
2004 – 37, 38 ton
2005 – 19, 50 ton
2006 – 9, 58 ton

Elektronický odpad:
2004 – 6,79 ton
2005 – 4, 44 ton
2006 – 5, 37 ton

Ostatné nebezpečné odpady:
2004 – 0, 20 ton
2005 – 0, 5 ton
2006 – 1, 32 ton

Pneumatiky sa všeobecne nekategorizujú ako nebezpečný odpad. Napriek tomu ním v skutočnosti rozhodne sú, podobne ako sklo.

F. Klíma: Niektoré čísla majú klesajúcu tendenciu. Nie je to však preto, že by ľudia prestali separovať nebezpečný odpad, ale preto, že nielen na odpadových dvoroch, ale aj v predajniach s elektronickými výrobkami, je možnosť vracať staré elektrospotrebiče alebo doplnky. Preto naše čísla klesli. Po zmene zákona v roku 2006 však už nie sú ani zložkou komunálneho odpadu, o ktorý sa stará mesto. Čiže údaje o nebezpečných odpadoch už neuvádzame v rámci komunálneho odpadu, ako tomu bolo po minulé roky.

Malacké pohľady: Niektorí špekulanti využijú vyradený elektrospotrebič napríklad takýmto spôsobom. Odmontujú motor z práčky, aby sa dostal k farebným elektrickým drôtom, ktoré môže speňažiť. Všetko ostatné potom vyvezú za mesto do prírody, aby s tým neboli spojené ďalšie náklady. Ak by existoval ideálny scenár, tak v poslednom dejstve by padla rana päsťou…

Nudná štatistika č. 5

Čo vhadzujeme do špecializovaných kontajnerov:

Žlté kontajnery slúžia na plastový odpad. Sú žlté a z diaľky výrazné.
Vhadzujte pet fľaše, tégliky, fólie, tetrapakové obaly od džúsov a mlieka. Môžu byť s uzávermi rôznej farby a veľkosti.
Nevhadzujte fľaše od motorových olejov, fólie kombinované s inými materiálmi.

Modrobiele kontajnery slúžia na papierový odpad. Vhadzujte čistý papier ako noviny, časopisy, zošity, katalógy, knihy, kartónové krabice (ale poskladané) alebo vlnitú lepenku.
Nevhadzujte obaly na mlieko a džúsy (patria do žltých kontajnerov), špinavý a mastný papier.

Na záver obzvlášť ohavná fotografia. Rozbitá fľaša, ktorá po určitej dobe takmer „splynula“ s prostredím, v ktorom sa nachádza. Črepy sú však stále rovnako ostré a nebezpečné. O to viac, že fotka bola robená na pieskovni v Plaveckom Štvrtku, kam sa chodí v lete kúpať množstvo ľudí. Snímka vás nemá odradiť od kúpania v prírode (chlórová voda je tiež sviňa), ale upozorniť na hroziace riziko podobných nástrah, ktoré sa do lesa samé nedostali…

Do zelených kontajnerov patrí sklo. Vhadzujte čisté biele a farebné sklo rôznej veľkosti ( fľaše, poháre, črepy a úlomky tabuľového skla). Naopak nevhadzujte porcelán, zrkadlá, kameninu, autosklo, žiarivky a iný rovnako ohavný odpad.

1 odpovedať
  1. Klíma
    Klíma hovorí:

    Aby neprišlo k omylu. V časti o nebezpečných odpadoch je potrebné upresniť, že súčasťou komunálnych odpadov už nieje elektroodpad. Napriek tomu ho občania nášho mesta môžu odovzdávať na odpadových dvoroch. Jeho ďalšiu manipuláciu zabezpečuje TEKOS s.r.o. Všetky ostatné nebezpečné odpady vznikajúce v domácnostiach je možné odovzdávať na odpadových dvoroch a je o ne postarané ako doteraz.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.