Mestské inšpirácie (2) – Bylinky v meste

Aj v druhej časti mestských inšpirácií zostaneme u protinožcov. Dnešná inšpirácia bude jednoduchá, finančne nenáročná a predovšetkým poteší ako vás, tak možno i susedov a okoloidúcich. Skúsili ste už pestovať bylinky v predzáhradke?

Urban farming alebo „mestské farmárčenie“ nie je novým trendom. Či už si pestujete pažítku v kvetináči alebo máte paradajkový záhon na balkóne, tiež ste pravdepodobne jedným z ľudí, ktorí radi vidia na tanieri to, čo si sami dopestujú a to i napriek tomu, že na seriózne pestovanie zeleniny nemajú vlastnú záhradu, ale len balkón či kúsok dvora. Odtiaľto už nie je ďaleko k vlastným sliepkam alebo dokonca včelám (ako napríklad iniciatíva The Urban Beehive), a to všetko nie na dedine, ale uprostred veľkomesta.

Ale vráťme sa späť k našej bylinkovej záhradke. Nachádza sa v tichej ulici štvrte Glebe, asi dvadsať minút peši od centra Sydney. Nájdete ju na kraji chodníka a vo voľnom čase sa o ňu starajú obyvatelia priľahlého domu.

mestske_inspiracie_2_bylinky-9

Záhradka donedávna zaberala len kúsok zeme v okolí stromu. Pred pár dňami pribudlo v okolí niekoľko nových kvetináčov a záhrada sa utešene rozrastá.

mestske_inspiracie_2_bylinky-22

Ak si nie ste istí, o akú bylinku ide, z menoviek sa to ľahko dozviete. Okrem v kuchyni bežne používaných byliniek nájdete napríklad i nechtík, fialku, levanduľu, kučeravý petržlen či dokonca listový šalát.

mestske_inspiracie_2_bylinky-6
mestske_inspiracie_2_bylinky-5

Aj keď na fotke je vidno parkujúce autá a záhradka je v blízkosti cesty, premávka na nej je minimálna a nemá na ňu príliš veľký vplyv. Či sa to dá povedať i okoloidúcich štvornohých domácich miláčikoch, neviem. Všetko má i svoje tienisté stránky 🙂

mestske_inspiracie_2_bylinky-16

Nové bylinky v kvetináčoch.

mestske_inspiracie_2_bylinky-11
mestske_inspiracie_2_bylinky-19

„Please, pick some herbs for dinner!“ alebo „Nazbierajte si bylinky k večeri!“ povzbudzuje okoloidúcich, že záhradka nie len na pozeranie ale má i svoj praktický účel. A ešte drobný detail na záver.  Naši „skorosusedia“, ktorí sa o záhradku starajú, vždy ráno vyvesia nožnice, aby ste si mohli bylinky jednoducho ustrihnúť. Dobrú chuť!

mestske_inspiracie_2_bylinky-14

 

 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.