Kultúrne leto v Malackách otvorí festival Malarock

Tohtoročné kultúrne leto v Malackách otvorí na nádvorí kaštieľa Malarock – víkendový hudobný festival, ktorý je naplánovaný na 6. júla. Porozprávali sme sa s Martinom Kmecom z organizačného tímu.

Čo je to MALAROCK?

MALAROCK je mladý hudobný festival multižánrového charakteru plný rodinnej atmosféry, főnky nálady a mashupu kvalitnej CZ/SK hudby.

Čo vás viedlo k organizovaniu festivalu?

Hlavnou myšlienkou festivalu MALAROCK je oživiť hudobné a kultúrne dianie v našom meste s cieľom spojiť mladých ľudí ako aj ostatných kultúrnych nadšencov a vytvoriť tak unikátny projekt, ktorý by reprezentoval mesto v dobrom svetle a v budúcnosti by sa mohol stať pevnou súčasťou identity mesta.

Zastávame názor, že Malackám podobný festival jednoznačne chýba, čo je v tomto prípade veľká škoda. A tiež si myslíme, že Malacky majú ako okresné mesto potenciál stať sa významným kultúrnym centrom Záhoria.

Kto stojí za organizovaním MALAROCK-u?

Organizačný tím sa aktuálne skladá najmä zo študentov vysokých škôl, študujúcich na školách doma i v zahraničí, či ľudí pracujúcich v umeleckej oblasti.

Základné organizačné záležitosti majú na starosti Martin Kmec, Viktória Mračková, dvorná grafička festivalu Barbora Kmecová, Daniel Štefanovič so svojím OZ Fortuan, ktorý organizáciu festivalu formálne zastrešuje.

Oficiálnymi fotografmi sú Barbora Hrubošová, Ľubomír Volnár a Barbora Cholková. Za promo video zodpovedá Samuel Uher a organizačným poradcom je zasa Kani. K tomu pripočítajte ďalších dobrovoľníkov, ktorí nám pomáhajú a vznikne vám z toho jedna usmievavá festivalová partička s chuťou robiť veľké veci.

Mnohí členovia nášho tímu v minulosti navštevovali hudobné, dramatické či výtvarné obory v rámci malackej ZUŠ-ky a dodnes sa aktívne venujú umeniu, čo potvrdzuje ich blízky vzťah k budovaniu umeleckej scény v našom meste.

Aby sme sa vyhli zbytočnému škatuľkovaniu, radi by sme podotkli, že myšlienka založenia vlastného hudobného festivalu vychádza čisto z iniciatívy skupinky nadšencov so snahou pozdvihnúť malackú kultúru a nie je žiadnou formou politického angažmánu.

Spolupracujeme tiež s Mestským centrom kultúry Malacky. Tento rok je po prvýkrát oficiálnym partnerom festivalu aj samotné mesto Malacky a festival je súčasťou Malackého kultúrneho leta 2019.

Malarock, Malacky
Z festivalu Malarock 2018 (foto: archív Malarock)

Tento rok bude druhý ročník MALAROCK-u. Ako dopadol prvý ročník?

Prvý ročník festivalu MALAROCK sa konal dňa 22. 9. 2018 v spoločenskom dome MCK a medzi Malačanmi slávil nemalý úspech. Prišlo naň dokopy 150 ľudí, ktorí uvítali ideu vlastného festivalu s chytľavým názvom a vytvorili príjemnú rodinnú atmosféru začínajúceho festivalu. To je vlastne dôvodom, prečo sme sa rozhodli pokračovať v organizácii aj tento rok.

Vystúpilo tu päť kapiel z Malaciek a okolia – malacké rock’n’rollové legendy AC+, bigbiťáci z Oldympic, metalová smršť Down to Hell, modern-rockové bandy Beyond a Alkasaltzer. Hudobný program bol doplnený výstavou fotografií moderného umenia z dielne mladých umelcov – súrodencov Hrubošových.

MALAROCK sa dokonca pýšil vlastnou limitovanou edíciou tričiek z dielne našej grafičky a ilustrátorky Barbory Kmecovej, ktoré zožali neobyčajný úspech. Na spoluorganizácii festivalu sa podieľalo i niekoľko dobrovoľníkov z rôznych kútov ďaleko presahujúcich západné Slovensko, a to konkrétne z Prešova či Rožňavy.

Malarock, Malacky
Z festivalu Malarock 2018 (foto: archív Malarock)

Na čo sa môžu tešiť hudobní fanúšikovia tento rok?

Tešiť sa môžu najmä na útulne vyzdobený priestor nádvoria kaštieľa s veľkým stagom, na ktorom MALAROCK ponúkne naozaj pestrý hudobný mix žánrov od chytľavého poprocku kapely Fortuan, cez poctivý garagerock brnenských Beps’n’Johnnies, nekonvenčne progresívny mathrock prešovského zoskupenia Vojdi, bláznivý a zo stoličky dvíhajúci freak-prog-pop z dielne Raptor Koch band, po indie-karlrock brnenského Trya a delikátnu naživo hranú elektroniku slovenského DJ FVLCRVM-a až k symphonic blackmetalovým diablom z Down to Hell a folk-metalu Achsar z Levíc. A to všetko v jednom dni a iba za pár šupiek!

Samozrejme je pripravený aj bohatý nehudobný program, ktorý bude pozostávať z blšáku/swapu oblečenia, do ktorého sa môžu účastníci festivalu zapojiť aj s vlastným oblečením, ktoré si prinesú.

Na mieste budú tiež stánky rôznych občianskych a lesoochranárskych združení zo Slovenska i Čiech so zaujímavými krátkymi, ale zato trefnými prednáškami na rôzne environmentálne témy – napríklad Freefood a ich správne skladovanie potravín, LZ Vlk a i.

Súčasťou sprievodného programu bude aj outdoorová výstava kúskov moderného umenia od mladých umelcov či študentov nielen z VŠMU.

Doplnkom budú vtipné súťaže o drobnejšie ceny či symbolický krst festivalu grófom, ktorého ste mohli vidieť v našom oficiálnom promo videu.

O chutné občerstvenie sa postará kaviareň a sladko-slaná koláčovňa s čerstvými domácimi limonádami Králikova Cafe&Cakes spolu s nemäsitými maškrtami  obľúbeného vege-podniku Vegoš. Aj milovníci dobrého piva si prídu na svoje a to pri výčape domáceho rožňavského pivovaru Kaltenecker, ktorý je pravidelne vo svete vysoko oceňovaný a ponúkne hneď niekoľko lahodných druhov piva pre každú typológiu vašej chute.

Malarock, Malacky
Z festivalu Malarock 2018 (foto: archív Malarock)

Kde sa dajú kúpiť vstupenky? Aké sú ich ceny?

Vstupenky sa budú dať kúpiť na mieste pri vstupnej bráne za 7€/ks. V predpredaji je cena o niečo nižšia – 6€/ks. Vstupenky v predpredaji kúpite buď v pokladni Kina Záhoran vždy hodinu pred akýmkoľvek podujatím alebo cez internet.

Predpredaj lístkov na festival je oficiálne spustený, preto netreba zaháľať, kým lístky ešte sú. Vstup zdarma majú deti do 12 rokov, dôchodcovia nad 65 rokov (vrátane), ZŤP osoby s jedným sprievodcom na každú takúto osobu (pri vstupe zdarma je potrebné sa preukázať príslušným preukazom ZŤP alebo občianskym preukazom).

Kde nájdu návštevníci aktuálne informácie k festivalu?

Aktuálne informácie o festivale sú dostupné na našom oficiálnom facebooku kliknutím tu: https://www.facebook.com/festival.malarock/ alebo na facebookovej udalosti: https://www.facebook.com/events/846279485741056/. Taktiež nás môžete sledovať na našom instagramovom účte: https://www.instagram.com/festival.malarock/?hl=cs.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.