Pálffyovský zámok Vývrat

Dnes sa pozrieme na poľovnícky zámok Vývrat (označovaný aj Vivrat, Wivrat, Vivrad), ktorý postavili Pálffyovci v polovici 19. storočia. Využívali ho viac ako polstoročie. Potom slúžil najmä na rekreačné účely ďalších takmer sto rokov.

MP-vyvrat07

Zámok Vývrat so susednou budovou na konci 19. storočia

Podľa literatúry bol Vývrat poľovnícky kaštieľ, postavený v roku 1855. Ďalšia informácia hovorí, že to bola bloková budova s romantickou fasádou. Stavebníkom bol knieža Anton Karol Pálffy.

MP-vyvrat02

Záznam v malackej matrike o sobáši kastelána z Vývratu z roku 1859

Informácia naznačuje, že zámok slúžil na rekreačné účely – na oddych a poľovačku. Monografia o bratislavskej župe z konca 19. storočia uvádza, že Vývrat bol obľúbeným miestom kniežaťa Mikuláša Pálffyho. V kronike malackého kláštora vincentiek sa zachovala jedna zmienka z konca septembra 1913, viažuca sa na Vývrat: „Mali sme v šetkých školách navštevu našej dobrotivej kňažnej Margareti Palffy, ktorá v tu dobu sa i p. kniežaťom na Wivrate zdržovala.“

MP-vyvrat09

Zámok Vývrat s okolím na katastrálnej mape z roku 1914

Budova mala dve podlažia. Tretie podlažie bolo podkrovné, v jednom rohu mierne zvýšené, vytvárajúce dojem veže. s vežičkou. Pôdorys budovy bol nepravidelný, nárožné rizality a vežička ho dotvárali do podoby blízkej písmenu H. Zámok bol postavený v lesnom prostredí. Pred zámkom bolo vytvorené jazierko, napájané vodou z neďalekého potoka.

MP-vyvrat05

Pri zámočku bol ďalší objekt, prízemný s podkrovím, architektonickými prvkami podobný so zámkom. Kmeňová kniha pálffyovského fideikomisu z roku 1899 spomína vývratské záhradníctvo a hájovňu, spolu v hodnote 2000 zlatých. Či išlo o susednú budovu vedľa zámku alebo o nejaké vzdialenejší objekt, nie je známe. Samotná budova zámku Vývrat mala podľa uvedeného zdroja hodnotu 14000 zlatých.

MP-vyvrat03

Na rekreačné účely sa využíval zámok aj po roku 1918, samozrejme už nie pre Pálffyovcov. Na pohľadnici, poslanej v lete 1924 je okrem iného uvedené: „Jest zde velice krásně, voda, vzduch, louky, lesy. Chytáme spousty raků a rovněž ryby.“ Ešte v pálffyovských časoch (a zrejme aj neskôr) k Vývratu viedla jedna časť trate pálffyovskej úzkokoľajnej železnice Štrečky.

MP-vyvrat04

V druhej polovici 20. storočia pôsobilo v zámočku istý čas lesnícke učilište. Vtedy tam podľa pamätníka zriadili aj internát a kvôli tomu sa nadstavovalo poschodie. Budova sa začala meniť na nepoznanie. Neskôr tam bolo zriadené rekreačné zariadenie tlačového kombinátu Pravda. V posledných približne 20 rokoch budova chátrala a koncom roka 2011 ju zbúrali. Nebola pamiatkovo chránená.

6 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    Likvidacia toho objektu je tristna zalezitost. Posledne roky v nom fungovali pravdepodobne statne lesy, prilahla stodola im sluzila na uskladnenie zimneho sena a ako kolna, raz som tam dokonca prespal pri svojich karpatskych potulkach. Ale popri murovanej stavbe vraj kedysi stala aj drevena stavba (chatka, altan). Je o tom nejaka zmienka v archivoch?

  2. Maros
    Maros hovorí:

    Tiez som bol velmi neprijemne prekvapeny, ze budovu zburali. Mozno je to len sentiment, lebo pokial tam este fungoval bufet, tak sme sa tam vzdy zastavili pri navrate z turistiky.
    Skoda.

  3. Martin
    Martin hovorí:

    Zámoček bohužial zburali preto, lebo ho odkúpila Penta. Momentalne tam niečo stavajú. Nemám informácie čo to bude. Som velmi zvedavý.

  4. Anonym
    Anonym hovorí:

    Dobrý deň je to ozaj škoda toho zamočka a čo sa jeda o Pentu ta tam ma vsade kamery neda sa prejsť okolo čo by vas nezaznamenali kamery alebo SBS a skupuju na okoli vsade pozemky a keby ste vydeli to bývalu rusku chatu ako maju prerobenu a ake tam maju mrazaky plne nastrielanej zvery a je to velka skoda toho Palfyho zámočku kde boli pamiatkari a ochranári ked sa to buralo ,a na cestach su závory vsade su nastavane tabule ze je tam ťažba dreva i ked sa tam neťaží to len aby ím tam nechodili turisti a oni mali klud , teraz by sa mala na to pozrieť vlada čo sa robí po Slovensku ako kradnu a okradaju obyčajných ludi a rada by som to aj napisala do novin nech sa pridu pozrieť ale to čo sa stalo tým mladým čo ích zastrelili tak ako si váham aby zase zbytočne niekdo nezomrel .Pridite sa pozriet uvidíte čo všetko ta Penta dokaže držím palce vaša občianka žijuca na zahori .

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.