Legenda o Čiernom kláštore v Malackách

Legenda o Čiernom kláštore v Malackách

Poznáte legendu o založení Čierneho kláštora v Malackách? O samotnej čiernej farbe kláštora a súvisiacej legende sme už písali. Ale natrafili sme na príbeh, ktorý bol údajne impulzom na založenie samotného kláštora.

V knihe Führer durch die Umgebung der Stadt Bratislava z roku 1934 sme sa dozvedeli, že podľa legendy Pálffy pri odchode do vojny sľúbil, že ak sa šťastne vráti, postaví kláštor. Tak sa aj stalo a úspešne sa vrátil, no na sľub medzitým zabudol. V jednej chvíli jeho kôň na poľovačke klesol na kolená a nechcel pokračovať v jazde. Pálffy si v tej chvíli spomenul na svoj zabudnutý sľub a nechal postaviť kláštor.

Malacký kláštor bol založený v roku 1653 v časoch protitureckých vojen uhorským palatínom grófom Pavlom IV. Pálffym. Napriek tomu, že text o malackom kláštore a tiež o osobách – členoch pálffyovského rodu obsahuje veľa nepresností v historických faktoch, samotná historka o založení kláštora je zaujímavá a stojí za pripomenutie. V našich končinách je neznáma, resp. zabudnutá. Samozrejme, ako všetky legendy aj túto treba brať s rezervou.

Zdroj:

Führer durch die Umgebung der Stadt Bratislava. Bratislava: Fremdenverkehrskommission, [1934]. s. 50. Dostupné tiež z: https://onk.snk.sk/view/0c95939e-266e-497b-a5af-79c3f085dba4?page=5c499124-01c0-4cf8-8b9a-74290a613e92&fulltext=malacky

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.