Pálffyovský zámoček Mon Repos

Mon Repos bol pálffyovský zámoček v Malých Karpatoch. Nachádzal sa nad Plaveckým Mikulášom vo výške 465 metrov nad morom, neďaleko Dzeravej skaly. Dodnes sa zachovali len ruiny.

Bola to drevená zrubová stavbu postavená na kamennom základe. Na historické pramene, ktoré by sa týkali pôvodu objektu, sme nenatrafili. Vychádzame teda z informácií dostupných na internete – podľa Nikolety Jurčinovej bol trojpodlažný zámok postavený v roku 1898 z červeného smreka. Koncu 19. storočia by zodpovedali aj tehly so značkou HPM (Herczeg Pálffy Miklós), ktoré sa tam dodnes nachádzajú.

Zámok údajne kúpil gróf Pálffy “v Taliansku pre svojho syna a v krásnom horskom prostredí obce Plavecký Mikuláš ho dal nanovo vybudovať… Samotný kaštieľ mal 250 rokov.” Zámoček využívali súrodenci gróf Alexander (Sándor) a knieža Mikuláš XIII. Pálffy pri poľovačkách. Informácia o kúpe objektu ich otcom je zrejme nesprávna, pretože ich otec (ktorý mimochodom nebol hlavou malackej línie rodu) zomrel v roku 1866. Vtedajšie knieža Anton Karol Pálffy nemalo potomkov, rovnako ako dedič Mikuláš XIII a jeho brat Alexander. Ak by sme sa držali roku 1898, zámok zrejme nechal vybudovať práve Mikuláš.

Zámoček Mon Repos nad Plaveckým Mikulášom

Mon Repos v prvých rokoch 20. storočia

Je zaujímavé, že kmeňová kniha malackého pálffyovského fideikomisu, ktorú zostavil, resp. aktualizoval v roku 1899 vtedajší správca dr. Ivan Prenoszil, zámoček Mon Repos neuvádza. Na rozdiel od pálffyovského poľovníckeho zámočka Vývrat, ktorý sa spomína aj vo fideikomisnom súpise z roku 1879. Vybudovanie Mon Repos by sa tak mohlo posunúť o kúsok neskôr. Nič to nemení na tom, že bol vybudovaný na prelome 19. a 20. storočia. Nachádza sa na dobových pohľadniciach, obrázok bol publikovaný (bez bližších informácií o objekte) aj v monografii o bratislavskej župe, ktorá bola vydaná v roku 1904.

Podľa informácií, ktoré sa zachovali medzi ľuďmi, naozaj Mon Repos využíval brat Mikuláša XIII. Sándor. Údajne kvôli nešťastnej láske začal piť a poľovačky v tejto lokalite, končiace hodovaním, organizoval práve on.

Po skončení pálffyovskej éry zámoček slúžil ako rekreačná chata, bol obľúbeným miestom turistov. Vyhorel v piatok 5. decembra 1969, deň pred sviatkom patróna obce. Podľa pamätníčky vtedy poletoval sneh. Objekt sa mal vykúriť pred príchodom hostí, vypukol požiar a pokusy o uhasenie boli neúspešné.

Zámoček Mon Repos nad Plaveckým Mikulášom

Dodnes na toto miesto chodia turisti, hoci tam stojí už len kamenný základ zámočka a susedná horáreň s pálffyovským erbom. Práve korunka v hornej časti ebu, by mohla napovedať niečo o pôvode objektu. Práve na tom mieste je však erb zvetraný, resp. inak poškodený.

Ruiny Mon Repos nad Plaveckým Mikulášom

Kamenné základy Mon Repos stoja dodnes

Horáreň vedľa Mon Repos nad Plaveckým Mikulášom

Horáreň vedľa Mon Repos

Pálffyovský erb. Horáreň vedľa Mon Repos

Zdroje:
Fideikomisný súpis 1879. ŠABA
Fideikomisný súpis 1899. Archív MCK Malacky
Šíp, V.-Trebišovský, J.V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta 2. časť, s. 57
Jurčinová, Nikoleta: Plavecký Mikulᚹ – Kašštieľ Mon Repos (http://www.kastiel.org/index.php?option=com_hotproperty&task=view&id=837&Itemid=76)
Poloha na Google maps

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.