Lodné mlyny na rieke Morave

Na Záhorí sa okrem klasických vodných mlynov postavených na brehoch riek nachádzali aj veterné mlyny a tiež lodné mlyny. Práve tým posledným sa vo svojej prednáške venovala Mgr. Mária Zacharová.

Lodný mlyn v Záhorskej Vsi na pohľadnici z roku 1906 zo zbierky Petra Sirotu

Na prednáške v rámci série Stretnutie s históriou sa vo štvrtok 11. októbra zišlo v galérii MCK na Záhoráckej asi dvadsať poslucháčov.

Prednášajúca vysvetlila rozdiel medzi klasickými vodnými mlynmi a lodnými mlynmi. Spoločné mali to, že oba druhy mlynov využívali na pohon mlynského kole sa silu vody. Kým klasické mlyny boli klasické stavby s pevnými základmi, lodné mlyny mali mlynské zariadenia upevnené na plavidlách a nachádzali sa na vymedzených miestach pri brehoch riek.

M. Zacharová uviedla miesta, kde sa na Záhorí v minulosti lodné mlyny nachádzali. Spomenula mlyny na Dunaji v záhorských predmestiach Bratislavy, ale aj lodné mlyny na rieke Morave. Na konci 19. storočia sa na rieke Morave nachádzalo dvanásť takýchto mlynov.

Stretnutia sa zúčastnil aj potomok jednej z gajarských mlynárskych rodín Alojz Voltemar. Jeho pradedo Vendelín Voltemar a dedo Ján Voltemar vlastnili posledný lodný mlyn v regióne, ktorý fungoval do roku 1927.

Po prednáške sa rozprúdila živá diskusia, týkajúca sa všetkých druhov mlynov na Záhorí. Téma lodných mlynov v našom regióne bude podrobne spracovaná v zborníku Malacky a okolie, ktorý vydáva MCK Malacky – Múzeum Michala Tillnera.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.