Lipa slobody v Malackách, 2018

365 dní v aktivitách Malackých pohľadov


Začína sa rok 2019, ale kým sa pustíme do jeho plánov, dovoľte nám stručné obzretie za vybranými aktivitami Malackých pohľadov. Prinášame prehľad aktivít Malackých pohľadov (a spriazených inštitúcií, v ktorých sme priložili ruku k dielu) v uplynulom roku. Všetky aktivity spája oblasť kultúry, verejnej angažovanosti a viažu sa na Malacky.

Chill Out

V roku 2018 sa podarilo usporiadať päť diskusných podvečerov v rámci platformy Chill Out. Hosťami boli osobnosti ako Magda Vášáryová, Milan Kňažko, Richard Lintner, Sajfa, Bekim a Braňo Deák s Tobiasom Králom. Malacké pohľady spracovali projekt na technické zabezpečenie podujatí, ktorý finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Chill Out s Milanom Kňažkom (Foto: Miška Havrilla)

Tabuľa v zámockom parku

Na jar sme obnovili informačnú tabuľu v zámockom parku. Tabuľa, ktorá je pri hlavnej cestičke v parku neďaleko futbalového štadióna, obsahuje informácie pre turistov o zámku a parku v slovenčine, nemčine a angličtine. Tá pôvodná, ktorú sme osadili v roku 2006, bola zničená. Preto sme sa rozhodli pre jej výmenu a aktualizáciu.

 

Po nainštalovaní novej informačnej tabule (Foto: Filip Macejka)

Výstava v galérii MCK

V lete 2018 sa konala výstava Malackých pohľadov zostavená z veľkoformátových fotografií Malaciek. Návštevníci mali možnosť pozrieť si v galérii MCK na Záhoráckej ulici dve hlavné témy venované malackému námestiu a porovnávacím fotografiám z rubriky Stroj času. Vo zvyšných dvoch priestoroch boli nainštalované panoramatické zábery Malaciek, ale aj ďalšie vydarené súčasné pohľady na mesto. Časť výstavy bola prístupná aj v kryptách františkánskeho kostola počas jesennej Šošovice.

Výstava Malacké pohľady

Vernisáž výstavy 4.7.2018 (Foto: Peter Blažíček)

Historické potulky Malackami

Trikrát počas roka prebiehali „veľké“ historické potulky Malackami – podujatie, ktoré má za cieľ sprístupniť najvýznamnejšie pamiatky mesta, ale aj poukázať na význam prehliadaných, no napriek tomu hodnotných objektov. Všetkých potuliek sa zúčastnilo spolu približne dvesto ľudí. Okrem toho sa na jeseň konali aj „dušičkové potulky“ na starom cintoríne a v kryptách Čierneho kláštora. Potulky zastrešovalo Mestské centrum kultúry.

Historické potulky Malackami

Historické potulky Malackami vo februári (foto: Vanesa Olexová)

Lipa slobody

V októbri sme pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa zabezpečili v spolupráci s APRO Malacky výsadbu pamätného stromu na Kláštornom námestí. Lipa bude pripomínať vznik republiky a začiatok slobody na našom území. 

Lipa slobody v Malackách, 2018

Zasadený pamätný strom (Foto: Peter Blažíček)

Konferencia o Mackovi

Na druhý deň po sadení pamätnej lipy sa malacké kino stalo hostiteľom 3. medzinárodňí konferencie o Mackovi. Odznelo na nej desať príspevkov rozširujúcich poznanie osobnosti Macka a zároveň dve interpretácie piesňe Išeu Macek do Mauacek. 

Karol Horváth, jeden z tradičných prednášateľov na konferencii (Foto: Zuzana Chrustová)

Aktivity zamerané na Pálffyovcov

Pri príležitosti 100. výročia odchodu Pálffyovcov z Malaciek bola v zámku počas letnej sezóny otvorená výstava Pálffyovci a rok 1918. V septembri sa v kine konala vedecká konferencia zameraná na Pálffyovcov. Príspevky v nej vyšli na konci roka v knižnej podobe. 

Z konferencie Pálffyovci (Foto: Ivana Kovárová)

Naša pani Firštka

Vďaka úspešnému projektu podporenému finančne zo strany BSK a mesta Malacky a vďaka ústretovosti Mestského centra kultúry Malacky sa nám podarilo zabezpečiť podmienky na realizáciu nového autorského divadelného predstavenia, ktorého dej sa odohráva v malackých reáliách niekedy na začiatku 20. storočia. Premiéra 15. decembra naplnila malacké kino, už teraz je vypredané januárové predstavenie a avizované sú aj predstavenia mimo Malaciek.

Z premiéry Naša pani firštka (Foto: Miška Havrilla)

Webstránka MP

Nezabúdame ani na našu nosnú činnosť – vytváranie pôvodného obsahu webstránky malackepohlady.sk. V roku 2018 sme uverejnili 70 článkov a viac ako dvojnásobný počet príspevkov na facebooku, ktoré zachytávali aktuálne dianie prostredníctvom fotografií a živých videí. V tomto roku bol počet čitateľov webu najvyšší v doterajšej histórii, najčítanejším článkom bol blog o komplexe Severín v júni. Tiež narástol počet našich fanúšikov na facebooku (aktuálne 3119 lajkov).

Ďakujeme všetkým vám, ktorí ste sa na týchto aktivitách podieľali, alebo ste sa ich zúčastnili a budeme sa tešiť na ďalšie spoločné aktivity Malackých pohľadov v roku 2019!

Šťastný Nový rok!

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.