Športové spravodajstvo

Atletika: Opäť v znamení rekordov
Basketbal: Juniori zdvihli hlavy proti Interu v druhom zápase
Volejbal: Juniorky prehrali s Hamuliakovom po päťsetovej bitke

C. Hladíková (vľavo) a M. Baňovičová počas vzájomnej prekážkarskej konfrontácie na letných MSR žiakov v Nových Zámkoch – vtedy tesne vyhrala Monika. (foto tkac)

Atletika: Opäť v znamení rekordov

Uplynulý víkend (30. – 31. januára) bol bohatý na atletické súťaže s medzinárodnou konfrontáciou. V nedeľu boli na programe najprestížnejšie halové atletické preteky na Slovensku – Elán míting a v predvečer tohto podujatia prebehli medzinárodne obsadené mládežnícke preteky s názvom Súťaž olympijských nádejí. Výprava mládežníckych atlétov AC Malacky cestovala na tieto preteky s vysokými ambíciami.

Žiacka rekordérka SR
Veľké očakávania sa vkladali opätovne do dua Monika Baňovičová a Claudia Hladíková. Obe štartovali v behu na 60 m prekážok a obe útočili na slovenské národné rekordy. Monika Baňovičová mala pred sebou náročný cieľ – prekonať vlastný a zároveň slovenský rekord (8, 85 s). To všetko po troch dňoch vynútenej pauzy, keďže začiatkom týždňa vynechala tréningy pre mierne nachladnutie. Na jej výkonoch však výpadok nebolo badať – v prvom rozbehu spravili usporiadatelia pretekov chybu, keď nastavili výšku prekážok pre žiačky na úroveň dorasteneckých pretekárok. Túto chybu zaregistrovali až po dobehnutí – keď bol známy čas Baňovičovej 8, 95 s. Monike teda zostal po rozbehu tento čas, ktorý inak znamenal aj to, že naša pretekárka zaostala len o tri stotiny za dorasteneckým národným rekordom!

M. Baňovičová – rekordérka SR na 60 m prekážok žiačok (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Znamenal však najmä jej výbornú formu pred finále, kedy už usporiadatelia nastavili prekážky správne – pre žiačky. Vo finále naša pretekárka vyrazila hnaná túžbou opäť ukrojiť z národného maxima a podarilo sa – z 8, 85 s stiahla päť stotín dolu na 8, 80 sekundy. Ťažko povedať, koľko by zabehla, ak by v prvom rozbehu absolvovala adekvátnu trať – zrejme by sme boli svedkami ešte lepšieho výkonu. Potvrdili sa i slová trénera malackej šprintérky Vladimíra Handla, ktorý avizoval útok na vylepšenie rekordu ešte minulý týždeň. A nielen u Moniky, ale i u dorasteneckej reprezentantky C. Hladíkovej.

Dorastenecká rekordérka SR
Skokanka Claudia Hladíková nastúpila na svoju prekážkarskú šesťdesiatku naplno koncentrovaná a odhodlaná prepísať slovenské historické tabuľky taktiež rekordom. „Výkon Hrdej musí padnúť,“ vravel V. Handl pred pretekmi na margo súčasného najlepšieho slovenského času, ktorý drží Katarína Hrdá od roku 2003. Claudia sa už len postarala o to, aby skutočne padol. V rozbehu štartovala s kvalitnými zahraničnými pretekárkami – Maďarkou Lilou Juhászovou a Češkou Janou Sotákovou. Obe sú o rok staršie a obe zabehli solídne výkony, naša pretekárka sa ich však statočne držala a v cieli sa mohla tešiť z času 8, 87 sekundy, čo znamená nový dorastenecký slovenský rekord. Pre Hladíkovú je to skvelý štart do novej sezóny a už teraz môžeme s napätím očakávať, aké výkony bude podávať vo svojej kráľovskej disciplíne – v skoku do diaľky.

C. Hladíková – ďalšia do rodiny individuálnych slovenských rekordérok AC Malacky (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Mohla aj štafeta
Výprava AC Malacky verila i v prekonanie tretieho slovenského rekordu – štafetového behu dorasteniek na 4 x 200 metrov. Štafeta v zložení Baňovičová, Harculová, Hladíková a Chvílová na jeho prekonanie určite má – v sobotu však vypadla z kvarteta Eliška Chvílová, ktorá si sťažovala na bolesti v stehne. Nahradila ju tak prekážkarka Dominika Šunová, ktorá každým pretekom vylepšuje svoje osobné maximá. Na vylepšenie toho slovenského to však nestačilo. Súčasný rekord drží dorastenecké kvarteto Vitalu Bratislava z roku 2003 (1:45, 92 min), naše zaostali za maximom takmer o dve sekundy – 1:47, 87. Podľa trénerov AC sa však trasie i tento rekord a pri plnom zdraví všetkých štyroch elitných šprintérok z radov dorasteniek a žiačok, môže byť prekonaný.

Jakub Valachovič

Výsledky Súťaže olympijských nádejí
Žiačky:
60 m
1. B. Plešavská (AŠK Slávia Sp. N. Ves) 8, 33 s
… 8. D. Šunová (AC Malacky) 8, 73 s – PB

60 m prekážok
1. M. Baňovičová (AC Malacky) 8, 80 s – národný rekord, PB
… 4. D. Šunová (AC Malacky) 10, 09 s – PB

800 m
1. I. Fellner (Kapfenberg) 2:32, 60 min
2. R. Sekáčová (AC Malacky) 2:37, 87 min

Dorastenky:

60 m
1. M. Černochová (AK Zlín) 7, 92 s
… 7. E. Chvílová (AC Malacky) 8, 31 s

60 m prekážok
1. L. Juhász (Hall Szombathely) 8, 67 s
… 3. C. Hladíková (AC Malacky) 8, 87 s – národný rekord, PB

Trojskok
1. D. Deglovičová (ŠG Stavbár Nitra) 11, 38 m
… 4. V. Harculová (AC Malacky) 10, 61 m

Štafeta 4 x 200 m – bez rozdielu vekových kategórií
1. Maďarsko 1:45, 72 min
… 3. AC Malacky (Šunová, Harculová, Hladíková, Baňovičová) 1:47, 87 min

Pozn. PB – osobný rekord (personal best)

Kvalitné výkony Malačanov na medzinárodnom Elán mítingu

Nedeľa 31. januára patrila v bratislavskej atletickej hale Elán najprestížnejšiemu halovému mítingu na Slovensku – Elán mítingu. Na podujatí, ktoré vzniklo pred niekoľkými rokmi a na ktorom má fanúšik atletiky možnosť vidieť v zime i pretekárov zo zahraničia, štartujú pravidelne i pretekári AC Malacky. Tento víkend sme mali možnosť vidieť 5 zástupcov AC počas konfrontácie s domácimi i zahraničnými atlétmi.

Treba jedným dychom dodať, že od pôvodnej myšlienky usporiadať halový míting dobrej úrovne, sa evidentne už upustilo. Kvalitný míting by mal obsahovať aspoň niekoľko známych zahraničných atletických mien a mal by dýchať atmosférou. Komentátor by mal vedieť strhnúť publikum a informovať divákov o dianí na ploche. To všetko v Bratislave absentovalo a namiesto kvalitných pretekov videl divák paškvil, v ktorom zohrávali úlohu poprední slovenskí atléti s priemernými zahraničnými účastníkmi z Nórska, Veľkej Británie, Slovinska atď. Malačania štartovali v hlavnom programe a nie v predprograme, ako to bývalo v minulosti – žiadny predprogram totiž nebol. Úroveň tohto podujatia nedosiahla ani to málo, čo môžu diváci vidieť počas halových majstrovstiev SR!

Z výkonov pätice malackých atlétov sa darilo hneď prvej žene v akcii – šprintérke Barbore Šimkovej. Pred týždňom ešte pokorená na 60 metrovej trati od svojej najväčšej súperky Bršelovej z Interu, teraz zabojovala a v druhom kole šprintérskej disciplíny svoju slovenskú konkurentku sfúkla výkonom 7, 72 sekundy, čo je len tri stotiny od jej osobného rekordu z minulého roku. Pred majstrovstvami Slovenskej republiky (27. – 28. 2.) je to pozitívna správa z našich radov.

B. Šimková v nedeľu takmer vyrovnala osobný rekord a stala sa najrýchlejšou Slovenkou (arch. foto – tkac)

Na pretekoch sa predstavilo i trio chlapcov z Malaciek. Dorastenec Martin Koch podal dobrý výkon v behu na 400 metrov, v ktorom sa dostal na dostrel k svojmu osobnému rekordu z minulého roka, ktorý zabehol počas majstrovstiev Slovenska mužov v Dubnici nad Váhom. V celkovom súčte obsadil Koch štvrtú pozíciu medzi mužmi a prvú medzi dorastencami.

M. Koch podal dobrý výkon – šesť stotín mu chýbalo, aby sa dostal pod 51 sekúnd (arch. foto – tkac)

Najpočetnejšie bola z nášho pohľadu obsadená osemstovka – medzi mužmi na nej štartoval Ján Beňa, ktorý po obetavom a dobrom výkone finišoval na štvrtej priečke v kvalitnom čase 1:53, 47 min. Po prvých štyristo metroch, ktoré boli rozbehnuté vo svižnom tempe za 54 sekúnd, začal náš pretekár „tuhnúť“ a vyzeralo to, že sa neudrží s bežcami na čele. V poslednom kole však vystupňoval svoj výkon a ešte stihol prešprintovať Francúza Ciliciho.
Prvým rokom dorastenec Marco Adrien Drozda ešte nepozná 800 metrov tak dôverne, ako jeho mužský kolega J. Beňa. Dosiaľ bol zvyknutý behávať žiacky ekvivalent osemstovky – beh na 600 metrov a bolo zaujímavé sledovať, ako zvládne ešte zvyšných dvesto metrov. Náš pretekár išiel hneď v úvode do čela a na prvom mieste aj pribehol v čase 2:03, 47 min. Nevýhodou preňho bolo, že celý pretek si „odtiahol“ sám, v budúcnosti by však mal útočiť na lepšie výkony.

Prvý štart na 400 metrov nevyšiel podľa predstáv Alexandre Štukovej. Po utrápenom behu, v ktorom podľahla Nórke Haugeovej, dosiahla na jej pomery slabý čas 56, 16 sekundy. Malackých atlétov čaká pred majstrovstvami SR ešte niekoľko halových pretekov v Bratislave i v zahraničí.

Jakub Valachovič

Výsledky AC na Elán mítingu
Dorastenci:
400 m
1. M. Koch (AC Malacky) 51, 05 s

800 m
1. A. Zver (Slovinsko) 1:57, 18 min
… 3. M. Drozda (AC Malacky) 2:03, 47 min

Muži

800 m
1. D. McCarthy (Írsko) 1:49, 40 min
… 4. J. Beňa (AC Malacky) 1:53, 47 min

Ženy

60 m
1. T. Mitič (Srbsko) 7, 38 s
… 4. B. Šimková (AC Malacky) 7, 72 s

400 m
1. B. Hauge (Nórsko) 55, 37 s
2. A. Štuková (AC Malacky) 56, 16 s

Prehľad malackých slovenských rekordérov

Dovedna 12 pretekárov v drese AC Malacky sa môže pýšiť tým, že okúsili pocit prekonania národného maxima.
2004 (Bratislava) – Historicky prvý halový rekord štafety žiačok AC na 4 x 200 m v zložení Renáta Fajtáková, Aneta Hollá, Martina Kocáková a Alexandra Štuková mal hodnotu 1:50, 36 min. Zabehnutý bol na Vianočnej cene Vitalu v roku 2004 a znamenal prvý rekordný zárez Štukovej pred jej neskorším predstavením na medzinárodnej scéne. V roku 2009 bol tento rekord prekonaný ďalšou štafetou žiačok AC Malacky na súčasných 1:47, 07 min.

2005 (Bratislava) – Halové rekordy žiačky Alexandry Štukovej v behoch na 150 m (19, 30 s) a 300 m (40, 95 s) na sklonku roka 2005. Oba sa zrodili na pretekoch Vianočná cena Vitalu, ktorá je dosiaľ pripravovaná pre žiakov. Obidva rekordy zostávajú v rukách Štukovej, najvážnejšou kandidátkou na prekonanie rekordu v behu na 150 m je momentálne ďalšia Malačanka M. Baňovičová, ktorej halové maximum činí v tomto roku 19, 34 s.

2006 (Thessaloniky) – Dorastenecký rekord Alexandry Štukovej v behu na 400 m počas letnej Svetovej gymnaziády v Grécku, ktorý jej vtedy zabezpečil celkové víťazstvo. Má hodnotu 54, 09 sekundy a zrejme ešte zostane dlhšie obdobie neprekonaný.

2008 (Trnava) – Slovenský žiacky rekord si taktiež na 300 m pripísal dnes už dorastenec Martin Koch. Počas finále majstrovstiev SR základných škôl, nazývaného tiež Kalokagatia, dosiahol dodnes neprekonaných 36, 31 sekundy.

2009 (Bratislava) – Séria skvelých výkonov Moniky Baňovičovej v behu na 60 m prekážok v hale. Najprv slovenský rekord vyrovnala, aby ho neskôr dokonca dva krát vylepšila – najprv na 9, 29 s a neskôr na 9, 14 s. Tento čas jej vydržal do najbližších halových pretekov v tomto roku, kedy stlačila časy na tejto trati ešte hlbšie. Dá sa povedať, že si s touto disciplínou momentálne robí čo chce.

2009 (Bratislava) – Štafeta žiačok AC Malacky v zložení Dominika Šunová, Lucia Kavečankyová, Monika Baňovičová a Eliška Chvílová prevzala na pretekoch s názvom Brána k olympiáde i pomyselnú štafetu od Malačaniek z roku 2004. Dievčatá vylepšili čas na 1: 48, 06 min. V tomto zložení však vydržal rekord len veľmi krátko – na halovom šampionáte žiakov zvýraznilo naše kvarteto v inej zostave (Kavečankyová, Hladíková, Baňovičová a Chvílová) rekord do súčasnej podoby 1:47, 07 min. Žiacka štafeta je taktiež zatiaľ výsostne malackou záležitosťou, uvidíme dokedy.

2009 (Bratislava) – Na posledných halových pretekoch začiatkom apríla utvoril žiacky slovenský rekord v behu na 600 m Marco Adrien Drozda výkonom 1:26, 43 min. Tento rok sa beh na 600 metrov v žiackej kategórii nahradil behom na 800 metrov a náš pretekár je tak zatiaľ posledným držiteľom národného maxima na tejto trati.

2009 (Schwechat) – Prvý slovenský rekord Moniky Baňovičovej na pretekoch pod otvoreným nebom – dosiahnutý v rakúskom Schwechate v behu na 80 m prekážok. Má hodnotu 11, 58 s, dosiaľ nebol prekonaný a v najbližšej dobe zrejme ani nebude – podobne, ako v prípade M. Drozdu a jeho šesťstometrovej trati, je podľa nových nariadení nahradený beh na 80 m prekážok behom na 100 m prekážok v kategórii žiakov.

2009 (Novi Sad) – Strednotratiar Ján Beňa sa stal držiteľom juniorského slovenského rekordu ako súčasť reprezentačnej štafety na 4 x 400 metrov počas juniorských majstrovstiev Európy v Srbsku. Kvarteto slovenských reprezentantov obsadilo celkové piate miesto časom 3:14, 42 min.

2010 (Bratislava) – Monika Baňovičová vylepšila halové žiacke maximum v behu na 60 m prekážok žiačok. Najprv si pripísala skvelý výkon 8, 85 s, ktorý najnovšie upravila na 8, 80 s. Kam sa až dostane ukáže budúcnosť.

2010 (Bratislava) – Claudia Hladíková už figuruje ako rekordérka so štafetou žiačok, najnovšie má i individuálny zárez – v dorasteneckom behu na 60 m prekážok dosiahla slovenské maximum 8, 87 sekundy.

Top (podľa počtu utvorených slovenských rekordov)
1. M. Baňovičová – zatiaľ 8 rekordov, 6 individuálnych a 2 so štafetou, 3 rekordy sú momentálne stále v platnosti.
2. A. Štuková – utvorila dovedna 4 slovenské rekordy, z toho 3 individuálne, ktoré stále drží.
3. C. Hladíková – 2 slovenské rekordy – jeden individuálny a jeden so štafetou – obidva stále v platnosti. L. Kavečankyová a E. Chvílová síce utvorili 2 národné rekordy, všetky však len ako súčasť štafety na 4 x 200 m.
4. M. Drozda, M. Koch, J. Beňa, D. Šunová, A. Hollá, R. Fajtáková a M. Kocáková utvorili po jednom slovenskom rekorde.

-jaki-

Basketbal: Juniori zdvihli hlavy proti Interu v druhom zápase


Juniorský výber Strojára Malacky má za sebou dva rozdielne zápasy proti rivalom z Bratislavy – hráčom Interu.
V sobotu 30. januára to bola slabá pastva pre oči – Inter nepredvádzal v hale na pasienkoch nič prevratné a Malačania bez chorého Pišteláka už vonkoncom nie. Bratislavčania si vytvorili pomerne rýchlo náskok a Strojárov k ničomu podstatnému neopúšťali. Interu vyšla najmä streľba, Malačanov trápili mnohými úspešnými pokusmi za tri body. Jedinou svetlou chvíľou zo strany Strojára bola pasáž v poslednej štvrtine, kedy sme sériou úspešných bodov stiahli náskok súpera a hrozilo, že ešte prehovoríme do záverečného súčtu, avšak Inter akékoľvek dohady o výsledku zavŕšil úspešným záverom. Bol to ďalší nevydarený zápas juniorov a očakávania pred odvetou, ktorá bola na programe v pondelok 1. februára, neboli rozhodne optimistické.

30. január, 9. kolo, slovenská juniorská liga
Inter Bratislava – strojár Malacky 78:57 (45:26)
Zostava a body : Kurák 6, Uher T. 8(2), Pagáč „C“ 10(2), Zetocha 6, Sládek 4, (Mráz 2, Čech 17(1), Uher M. 1, Csizmazia 3, Ferenčík)
Trestné hody: 10/14

V hale Malina sa však všetko obrátilo. Inter evidentne nestačil na pressing, ktorým ho tlačili naši hráči a Strojár si po celý zápas udržoval vedenie. V zostave nastúpil už uzdravený Denis Pištelák, ktorý zaznamenal 13 úspešných bodov, najlepším strelcom sa vcelku nečakane stal s 25 bodmi Roderik Zetocha. Strelecky sa darilo i Denisovi Čechovi, ktorý nastrieľal 19 bodov, z toho tri razy zaznamenal úspešný pokus za tri body. Rovnakú úspešnosť trojok mal i kapitán družstva Juraj Pagáč. Malačania hrali v pohode od začiatku stretnutia a zaslúžene vrátili Interistom sobotňajšiu prehru.

1. február, 10. kolo, slovenská juniorská liga
Strojár Malacky – Inter Bratislava 83:67 (42:32)
Zostava a body : Uher T. 6(1), Kurák 2, Čech 19(3), Zetocha 25, Pištelák 13, (Mráz , Pagáč „C“ 16(3), Uher M. , Csizmazia, Ferenčík , Sládek 2, Farkaš )
Trestné hody: 20/34

– jaki-

Súčet dvojzápasu minibasketbalistov s Levicami – 57:177

Na starších mini-basketbalistov čakala v sobotu 30. januára preťažká skúška v podobe dvojzápasu s Levicami. Tie trónia na prvom mieste v tabuľke a s Malačanmi nemali mať väčšie problémy.

A tak sa aj stalo – v oboch zápasoch boli malackí „mini“ len štatistami a pozorovateľmi triumfu Levíc. I z tabuľky je jasné, že Levice nestratili zatiaľ ani bod a sú niekde inde, ako ostatné družstvá. Tréner výberu Malaciek Peter Ondruš nemal pred súťažou vysoké ambície, napriek tomu sú zatiaľ Malacky príjemným prekvapením v súťaži.

30. január, 13. kolo, Oblastná súťaž starších minibasketbalistov
Strojár Malacky – Basketbal Levice 30:89 (12:45)
Zostava Strojára: Pavelka, Velebný, Pukančík, Oreský, Medrický, Valla, Séleš, Tedla, Chmelová, Demjaničová, Gajdárová, Huňarová, Vosátková

30. január, 14. kolo, Oblastná súťaž starších minibasketbalistov
Strojár Malacky – Basketbal Levice 27:88 (16:47)
Zostava Strojára: Pavelka, Velebný, Pukančík, Oreský, Medrický, Žáček, Valla, Séleš, Tedla, Chmelová, Demjaničová, Gajdárová, Huňarová, Vosátková

P.

Družstvo

Z

V

P

Dal

Dostal

Body

1

Levice

16

16

0

1210

338

32

2

Karlovka „A“

16

11

5

718

576

27

3

Komárno

14

11

3

802

441

25

4

Sereď

16

8

8

831

760

24

5

B.S.C.

16

7

9

599

656

23

6

Malacky

16

6

10

450

828

22

7

Inter

16

3

13

508

741

19

8

Karlovka „B“

14

0

14

236

1014

14

-jaki-

Volejbal: Juniorky prehrali s Hamuliakovom po päťsetovej bitke


Malacké volejbalové juniorky nastúpili v piatok 29. januára v telocvični na ZŠ Záhorácka proti družstvu ŠK Hamuliakovo. V prvom zápase na pôde súperiek sa tešil náš výber po víťazstve 3:2. v Malackách boli teda naše dievčatá favoritom.

V spomínanom prvom stretnutí to bol boj a dráma až do posledných minút a Malačankám sa vtedy podarilo otočiť navonok stratený zápas. Od prvého setu počas piatkového duelu poznačili hru mnohopočetné nepresnosti na oboch stranách. Naše dievčatá však napriek tomu dokázali získať prvý set v pomere 25:19. V druhom sete sa súper úspešne ubránil malackým útokom a mal lepší záver, vďaka ktorému vyrovnal na 1:1. Misky váh sa opäť prevážili na stranu Strojárok po vyhranom treťom sete a domáce publikum verilo v konečné víťazstvo.

Štvrtý set začali Malačanky dobre, no vedenie, ktoré si vytvorili, dokázal súper vďaka našim vlastným chybám zmazať. Hamuliakovčanky k dobrej obrane pridali i kvalitný servis a naše viac krát nachytali v obrane „na hruškách“. Naše sa dopúšťali viacerých chýb, z ktorých pramenili i nedorozumenia a štvrtý set sme napokon stratili pomerne výrazným rozdielom 16:25. Lepší úvod do tajbrejku si už naše dievčatá ani nemohli predstaviť – po chvíli sme viedli 5:0 a súper si vypýtal oddychový čas.

Ukázalo sa, že to bol zrejme rozhodujúci moment – po timeoute totiž Hamuliakovo vyrovnalo a povzbudené takýmto vývojom napokon i zvíťazilo 15:12 a celkovo 3:2. „Súper dokázal v dôležitých momentoch bodovať a nám už v závere zápasu chýbali sily a odvaha viacej ho potrápiť,“ komentoval nevydarený zápas tréner malackých junioriek Pavel Novota.

29. január, 2. kolo 2. časti ligy, 2. liga junioriek
Strojár Malacky – ŠK Hamuliakovo 2:3 (19, -23, 21, -16, -12)

Zostava Strojára: Slobodová, Kimličková, Nízka, Chrenčová, Pazderová, Habová (libero Vozárová, Pavúková, Neužilová)

-jaki-

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.