Pripomienky BROZ k textu záverečnej správy zámeru firmy Swedspan a verejnému prerokovaniu

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) sa ako mimovládna organizácia snaží systematicky pristupovať k otázkam ochrany životného prostredia ako takého. Medzi významné záujmové oblasti našej organizácie prirodzene patrí aj oblasť borovicových lesov v okolí Malaciek.

Stanovisko BROZ k projektu Swedspan Slovakia

Toto územie je z hľadiska významu pre životné prostredie mimoriadne cenné z viacerých dôvodov. Záhorská nížina predstavuje najväčšiu zalesnenú nížinu v celom stredoeurópskom priestore a preto sa tu zachoval výskyt mnohých chránených druhov rastlín, živočíchov, ale aj celých biotopov. Tieto hodnoty sme sa ako krajina zaviazali chrániť a ako ľudia by sme mali mať prirodzený záujem na ich zachovaní aj pre budúce generácie.

V posledných rokoch sa rozsiahle plochy lesov v okolí Malaciek vyrúbali za účelom výstavby viacerých zón Priemyselného a technologického parku Záhorie. Na začiatku bol tento priemyselný park prezentovaný najmä ako priestor pre rozvoj inovatívnych – takzvaných HIGH-TECH technológií. Realita však ukazuje niečo iné. Mnohé plochy lesa ktoré padli, dodnes nie sú nijakým spôsobom využívané a na tých ktoré sú, sa realizuje najmä výroba, ktorá má ďaleko od sľubovaných inovatívnych technológií. Je jasné, že rozumná spoločnosť by mala vždy umiestňovať nové výrobné, či inovatívne kapacity, predovšetkým na takzvané hnedé plochy a nie do území s veľkým významom pre životné prostredie a rekreáciu obyvateľov.

V utorok 31 augusta, nám bol na verejnom  prerokovaní prezentovaný zámer firmy SWEDSPAN, na výrobu drevotrieskových dosiek, necelý kilometer od zástavby mesta Malacky.

Vďaka konceptu dopredu definovaných a ,,vybudovaných“ plôch priemyselného parku, nemajú prichádzajúce firmy problém argumentovať napríklad tým, že realizáciou ich zámeru nedochádza k žiadnemu záberu pôdy, výrubom a podobne. V skutočnosti však boli tieto plochy umelo odlesnené. Ak už ale spoločnosť dopustila takéto ,,využívanie“ lesnej pôdy, mala by trvať na uplatňovaní najlepších dostupných technológií – takzvaných BAT’s. To znamená technológií, ktoré majú čo najmenší dopad na životné prostredie a zdravie obyvateľstva v danej oblasti.

Ak v dnešnej dobe sú známe technológie lepšie, ako je technológia navrhovaná, obyvatelia by mali trvať na ich uplatňovaní. Spoločnosť SWEDSPAN vo svojom zámere navrhuje uplatniť technológiu WESP, ktorá nie je na úrovni najlepšej dostupnej. Táto nová prevádzka bude len z jedného z komínov vypúšťať až 60 000 m3 odpadových plynov za hodinu. Pri emisiách nebezpečných znečisťujúcich látkach ako sú napr. formaldehydy, je ,,garantované, že budú dosahované také hodnoty, ktoré sú limitné – teda maximálne možné (podľa zákona). Tieto množstvá emisií sa dajú pri použití novších technológií výrazne znížiť, nehovoriac o hodnotách pachov, ktoré sú pre obyvateľov obzvlášť citlivou témou.

Zvýšením spoločenského tlaku na kompetentné orgány a konkrétne subjekty sa určite dá docieliť zmena zámerov realizovaných nielen na území mesta Malacky. Spoločenský tlak si však vyžaduje záujem obyvateľov o svoje okolie. V tejto súvislosti je na škodu veci, ak je termín verejného prerokovania tohto zámeru navrhnutý na desiatu hodinu pracovného dňa. Takéto termínovanie nedáva predpoklad na plnohodnotnú diskusiu o navrhovanej činnosti alebo zámere.

4 komentárov
  1. hd
    hd hovorí:

    klobuk dole, vyjadrenie je na vysokej profesionalnej urovni. bohuzial ulohou „odbornych autorit“ ktore posdzuju vplyv projektov na zp v nasich krajinach je zamietnut akokolvek opodstatnene namietky ludi v neprospech investora. staci si precitat par posudzovani EIA. http://eia.enviroportal.sk/zoznam. pravdepodobne si vacsina ludi uvedomuje svoju historicku ulohu stada baranou, ked tu k takejto vaznej az tragickej teme nieje diskusia. v tejto lokalite uz tak asi 10 rokov prebieha genocida na zivotnom prostredi. a poviem to na plnu hubu: formalnu zodpovednost nesie vedenie. nikdy vam to nezabudneme diletanti, slabosi, svine, zlodeji, bestie v ludskej kozi. vase rozhodnutia bude oplakavat mnoho generacii. ak sa v niektorej z vas, bestie, pohlo svedomie, skuste spravit nieco osozneho. zabrante konecnej likvidacii tohto regionu – ttt.

    PS: zaviedla by som novu tradiciu: menoslov zodpovednych spinavcov umiestnovat na pamatne tabule na zlikvidovanych uzemiach. napriklad: tento les vyrezali aby spinavec a cela jeho rodinka mali luxusni zivot. alebo: tento park neplni svoju ulohu a ocitol sa v existencnych tazkostiach lebo diletanti rozhodli ze treba velku cast stromov vyrezat. ze to tak bude krajsie a oni budu moct safarit s paradnym grantom s fondou EU. alebo: tieto lampy svietia cloveku do oka zo spodu a panu bohu do okien lebo specialista to niekde videl a celkom sa mu to pozdavalo. alebo: tu stala krasna historicka budova. v roku xxxx ju dal jej majitel pravdepodobne podpalit, lebo mu urady branili ju zburat.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Som zvedavý, či niekto dostane čestné občianstvo mesta aj tentoraz 🙂

    Okrem Ivana Bellu bolo zatiaľ udelené len:

    Allanovi J. Petterssonovi, hlavnému projektovému manžérovi, vedúcemu výstavby a riaditeľ Závodu Malacky I. – drevotrieska; za zásluhy o rozvoj mesta v oblasti zamestnanosti vybudovaním výrobných závodov Swedwood koncernu IKEA (čestné občianstvo udelené 26.4.2001)

    Ing. Štefanovi Sústrikovi, koordinátorovi výstavby výrobných závodov Swedwood koncernu IKEA a oblastnému riaditeľovi pre SR (čestné občianstvo udelené 26.4.2001)

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.