Rozhovor Malackých pohľadov s Markom Trnkom

Marek Trnka je talentovaný a úspešný cyklista a čerstvý stredoškolák. Poznám ho odmalička a sledujem jeho športovú kariéru. Dohodli sme sa na rozhovore pre Malacké pohľady, aby sme jeho úspechy a zákulisie cyklistiky priblížili Malačanom. 

Verejnosť vie, že sa venuješ cyklistike a že si dosiahol nejaké úspechy. Málokto v Malackách však vie, že si víťazom Detskej Tour Petra Sagana (DTPS) a aktuálne aj majstrom Slovenska. Prezraď viac o svojich najväčších úspechoch.

Víťazstvo v DTPS som dosiahol ešte v roku 2015. Pretekal som v kategórii starší žiaci. Práve tento úspech ma asi presvedčil, aby som sa začal cyklistike venovať naplno.

Sezóna 2017 je mojou zatiaľ najúspešnejšou. Podarilo sa mi stať sa dvojnásobným majstrom Slovenska v disciplínach XCO a XCM v kategórii U17 (kadeti), vyhral som 5 pretekov Slovenského pohára XCO, 4 preteky Slovenského pohára XCM. Vyhral som 2 cyklokrosové preteky v Rakúsku vo Viedni a v Ternitz. Na základe výsledkov som bol zaradený do slovenskej reprezentácie a zúčastnil som sa Majstrovstiev Európy XCO v rakúskom Grazi.

Marek Trnka

Marek v žltom drese celkového víťaza Detskej Tour Petra Sagana 2015 v kategórii starší žiaci, strieborný Matej Piga, bronzový Filip Kuzmický (Foto: http://detskatour.sk)

XCO je tá disciplína, v ktorej pretekal Peter Sagan na olympiáde v Riu?

Áno. Tá skratka XCO znamená Cross Country Olympic. Často sa môžeš stretnúť aj so skratkou XCM. To je disciplína Cross Country maratón. XCE je zase Cross Country Eliminátor, to je taký šprint na horských bicykloch.

Ako sa ti darilo na Majstrovstvách Európy (ME)?

Na ME bolo veľmi dôležité získať dobrú štartovaciu pozíciu, pretože trať bola veľmi úzka a predbiehanie stálo veľa síl. Mne sa nepodarili technické sekcie podľa predstáv a tak som musel štartovať z približne 90. miesta. Napriek tomu som obsadil najlepšie 33. miesto zo 156 zúčastnených kadetov. V podstate som s výsledkom spokojný, ale cítil som, že to mohlo byť aj výrazne lepšie.

Marek Trnka

Počas cyklokrosu v rakúskom Ternitz, november 2016 (Foto: Ernst Teubenbacher)

Vráťme sa k tvojim začiatkom, odkedy sa venuješ cyklistike?

Bicyklovanie ma vždy bavilo. Už ako dvojročný som jazdil na odrážadle a ako trojročný na bicykli. Rodinné výlety na bicykli na rôzne zaujímavé miesta na Záhorí mali pre mňa nádych športového dobrodružstva. Bol som hrdý, že  som ako päťročný absolvoval s otcom 70 km cestu za strýkom do Rakúska na malom jednoprevodovom bicykli. Stále to bola ale iba zábava. Na pretekanie som vôbec nemyslel.

Spomínaš si na svoj prvý pretek?

Možno sa čitatelia pamätajú, že v roku 2007 boli Malacky etapovým mestom cestných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Ja som ich sledoval ako divák a bol to poriadny zážitok, hlavne keď sa celý pelotón prehnal priamo pred naším domom. V cieli sa mi podarilo získať podpis celkového víťaza.

Otázkou si asi myslel skôr moje pretekárske začiatky. Ak sa nemýlim, tak to boli domáce preteky „Memoriál Petra Patscha“ v roku 2008. Boli sme, myslím, iba dvaja v kategórii, takže žiaden veľký pelotón ☺. Potom prišli nejaké detské preteky, ktoré sa organizujú ako súčasť  MTB maratónov pre dospelých napríklad v Stupave a Bratislave.

V roku 2014 som zistil, že Peter Zánický (prvý tréner Petra Sagana) organizuje sériu pretekov „Detská Tour Petra Sagana“. Jeden z pretekov bol v neďalekom Svätom Jure. Presvedčil som rodičov, aby ma tam zobrali. Výsledok nebol veľmi presvedčivý, na trati som sa stratil a došiel niekde v strede štartového poľa. To bol asi môj prvý seriózny pretek. V tom roku som bol ešte na jednom preteku tej série s podobným výsledkom.  Napriek neúspechu som si povedal, že skúsim cez zimu trénovať a že na budúci rok chcem byť aspoň raz „na bedni“.

A podarilo sa ti to?

Áno, práve v nasledujúcej sezóne som sa stal celkovým víťazom.

Marek Trnka

Čerstvý majster Slovenska v MTB XCO, strieborný Jakub Jenčuš (Proefekt Košice), bronzový Samuel Hollý (CKM Poprad). Banská Bystrica júl 2017 (Foto: Anna Trnková)

Cyklistika má veľa odvetví, ktorej sa venuješ?

Cyklistika je naozaj pestrá, ale ja sa venujem hlavne horskej cyklistike (konkrétne cross country – XCO) a cyklokrosu.  Občas jazdím aj cestné preteky.

Ako vyzerajú preteky XCO, prípadne ako vyzerá tvoj deň, keď máš preteky?

Preteky XCO sa jazdia na technicky náročnom okruhu, ktorý má približne 3km. Väčšinou sú to úzke cestičky v lese s prudkými stúpaniami a zjazdmi, na ktorých sú rôzne prekážky ako drop, rock garden, jump a pod. Prepáč za anglické výrazy, ale horská cyklistika pochádza z Ameriky a veľa výrazov je prebratých z angličtiny. Technické pasáže sú podľa mňa divácky veľmi atraktívne. Pretekári prechádzajú okruhom viackrát a diváci často aj prebiehajú z jedného miesta na druhé, takže môžu sledovať dianie na preteku. Mužský pretek trvá približne 90 minút. Ja som kadet a náš pretek trvá približne 45 minút.

Pretekári v mládežníckych kategóriách absolvujú pred pretekom ešte tzv. technické sekcie. To je 15 rôznych prekážok. Napríklad preskakovanie rôzne vysokých prekážok, prejazd uzučkej dosky, otočenie sa v metrovom štvorci a podobne. Za každú chybu pri ich absolvovaní dostávajú pretekári časovú penalizáciu. Tá sa potom priráta k času v samotnom preteku.

Preteky sa organizujú po celom Slovensku a väčšinou cestujeme až ráno v deň preteku, ktorý začína o desiatej, takže často vstávam pred piatou hodinou ráno. Príprava na preteky ale začína ešte deň predtým. Musím sa vopred pobaliť a hlavne si pripraviť bicykel, vyčistiť a premazať  celý hnací mechanizmus, prekontrolovať brzdy, skontrolovať náhradné kolesá a podobne. Treba pozrieť predpoveď počasia na nasledujúci deň, odhadnúť ako bude vyzerať trať a prípadne prezuť iné pneumatiky.

Po príchode na miesto sa idem rozjazdiť, viackrát si prejdem okruh, aby ma počas pretekov nič neprekvapilo. O 10:00 musím byť pripravený na technické sekcie. Samotný pretek začína o 12:30. Po jeho skončení sa musím chvíľu vyjazdiť a umyť si bicykel. Vyhlasovanie výsledkov býva o 16:00, takže domov sa vraciam často neskoro v noci.

Marek Trnka

Na trati XCO v Drozdove, máj 2017 (Foto: Juraj Vrbik)

Spomínal si predpoveď počasia, preteká sa za každého počasia?

Cyklistika je šport, kde sa naozaj preteká za každého počasia. Či prší alebo sneží, či mrzne alebo praží slnko. Absolvoval som preteky, keď bolo 20cm snehu a bolo 10 stupňov pod nulou. Často býva na trati hlboké blato a v podstate sa väčšina trate musí behať. Odolnosť jazdcov najviac preverí cyklokros, ktorý sa jazdí na jeseň a v zime. Typické počasie je teplota okolo nuly a blatistá trať. Prezliekam sa často  v mraze pri aute, lebo som celý blatový a mokrý.

Marek Trnka

V cieli na MSR MTB XCM v Dolnom Kubíne, júl 2017 (Foto: Anna Trnková)

K cyklistike patria aj rôzne defekty. Stalo sa ti už niekedy niečo počas pretekov?

Máš pravdu. Spoľahlivosť bicykla je možno ešte dôležitejšia ako jeho nízka váha. Napriek tomu sa defektom často nedá vyhnúť. Narýchlo si spomínam na defekt na ME v Grazi, roztrhnutú alebo namotanú reťaz, odtrhnutý prehadzovač, zlomenú pätku prehadzovača, tečúcu hydraulickú brzdu, povolenú sedlovku. Je toho naozaj dosť, čo sa môže pokaziť.

Asi najväčšiu smolu som mal minulý rok na MS SR v XCM vo Sv. Jure. Tam som dostal defekt v poslednom zjazde do cieľa, keď som si myslel, že  už som v podstate vyhral. Opak bol pravdou. Stačí malá strata koncentrácie a pretek je stratený.

Čo sa ti na horskej cyklistike najviac páči?

Asi najviac sa mi páči, že som na čerstvom vzduchu, v lese a na chvíľu môžem zabudnúť na ostatné problémy.  Baví ma prekonávanie prekážok, ale aj prekonávanie samého seba.

Marek Trnka

Skok počas tréningu v Moravskom krase, august 2017 (Foto: Marian Trnka)

Jazdíš za nejaký klub?

Som členom klubu Kaktus Bike Team Bratislava a trénuje ma Martin Belás.

Je horská cyklistika  tímovým športom?

Na rozdiel od cestnej cyklistiky je to v podstate individuálny šport. V teréne menej pomáha jazdenie v skupine. Nie je časté, že by si členovia jedného tímu výrazne pomáhali. Iné je to v tréningu, keď je dôležité mať perfektnú partiu kamarátov a spolu sa „hecovať“. Vtedy môže byť aj ťažký tréning zábavou.

Marek Trnka

Na tréningu s kamarátom Matúšom Jakubom Koreňom v Novom Měste na Morave, august 2017 (Foto: Marian Trnka)

Preteky XCO vyzerajú dosť nebezpečne. Je tam veľa pádov?

Pádov je určite dosť. Počas pretekov nie je núdza o kontakty s inými pretekármi. Trate sú veľmi technicky náročné. Bežný človek môže mať problém jednotlivé časti prejsť pešo. Patrí to k tomu.

Bol si už zranený?

Mne sa zatiaľ vážnejšie pády a zranenia vyhýbajú. Najhorší pád som mal asi tento rok deň pred MS SR v Banskej Bystrici. Mal som roztrhnutý lakeť a narazený bok. Všetko ale nakoniec dobre dopadlo.

Marek Trnka

Na trati Kaktusbike Malokarpatského Drapáku, apríl 2017 (Foto: Juraj Hupka CK Sv. Jur)

Bavíme sa o horskej cyklistike. Bývaš v Malackách, máš vôbec kde trénovať? Ide to aj na záhorskej placke?

Keď chcem naozaj kvalitne trénovať jazdu v teréne, tak musím ísť do Malých Karpát. Tie ale poskytujú naozaj kvalitné trate na tréning. Často chodím trénovať do Bratislavy na Kamzík. Výborná je tam napríklad trať Rohatka. Domovská trať nášho tímu je v Líščom údolí  v Bratislave. Snažíme sa ju stále vylepšovať, takže občas je súčasťou tréningu aj práca s lopatou alebo krompáčom.

Trénujem ale samozrejme aj v Malackách. Často jazdím pri rakárenských rybníkoch alebo v zámockom parku. Pri rakárenských rybníkoch je veľmi pekná trať, ktorú sme s bratom a otcom tiež trocha rozšírili. Na cestnom bicykli často využívam asfaltovú cestu do Jablonového na Turecký vrch.

Ako často trénuješ?

V podstate trénujem každý deň, ale niekedy sa to dá ťažko skĺbiť s prípravou do školy. Viackrát do týždňa cestujem vlakom na  tréningy do Bratislavy a to berie veľa času. Tréning trvá približne dve hodiny.

Máš nejaký cyklistický vzor?

Asi Nino Schurter alebo  Mathieu van der Poel.

Marek Trnka

Na čele MTB maratónu ŠKODA STUPAVA TROPHY, júl 2017 (Foto: Škoda Bike open Tour)

Čo ti cyklistika dala a čo možno vzala?

Cyklistika je tvrdý, ale krásny šport. Je to super pocit užívať si rýchlu jazdu v lesnom teréne. Pri cestovaní na preteky som spoznal veľký kus Slovenska. Tréning ma naučil odriekaniu. Musel som sa naučiť urobiť si základné opravy na bicykli.

Skúšal si aj iné športy?

Môj prvý šport bolo plávanie, tomu som sa venoval sedem rokov. Vyskúšal som párkrát triatlon, tento rok som išiel iba jeden, ale to sme šli ako trojčlenný tým, každý jednu disciplínu, takže to zasa ostalo pri tej cyklistike. Na maratóne v Stupave bola možnosť ísť kombináciu bicykla a behu, tak tam som si vyskúšal beh, bolo to celkom pekné spestrenie. Ako každý chalan občas hrám futbal alebo hokej. Počas zimnej prípravy behám často na bežkách.

Koľko máš bicyklov?

Mám jeden horský a jeden cyklokrosový bicykel, ktorý po zmene plášťov poslúži aj ako cestný. Mám aj jednokolku, ale nemám veľmi čas na nej jazdiť.

Na aktuálnej výstave v pálffyovskom zámku má dôležité miesto tvoj dres s podpisom Petra Sagana a niekoľko tvojich trofejí z pretekov. Ako to vnímaš?

Potešilo ma, že ma oslovili pri zostavovaní výstavy a berú ma ako malackého športovca napriek tomu, že jazdím za bratislavský klub.

Ako vnímaš Petra Sagana? Stretli ste sa?

Je to určite fenomén tejto doby. Vniesol do inak vážneho športu viac zábavy a živelnosti. Obdivuhodné je jeho ovládanie bicykla a svojou jazdou na zadnom kolese určite inšpiroval nejedného začínajúceho cyklistu. Osobne som sa s ním stretol viackrát. Prvýkrát v Bratislave na akcii „Bicyklujem so Saganom“. Robil som mu vlajkonosiča pri jeho oslave prvého zisku majstra sveta na námestí v Žiline. Naposledy som ho striedal vo funkcii predjazdca na Detskej Tour Petra Sagana vo Sv. Jure minulý rok.

Marek Trnka, Peter Sagan

Pri oslavách dúhového dresu Petra Sagana v Žiline, september 2015 (Foto: SITA)

Aj ty vieš jazdiť na zadnom kolese?

Nie je to také ťažké a vlastne je to základ pre techniku bunnyhop, ktorá sa používa na preskakovanie prekážok. V podstate to zvláda priemerný mladší žiak, ale Peter Sagan to použil na pobavenie divákov a v tom je to jeho šoumenstvo.

Čo ťa čaká v najbližšej dobe?

Táto sezóna pomaly končí, čaká ma už len posledné kolo slovenského pohára XCO a XCM. Od októbra začína nová sezóna v cyklokrose, kde už budem nastupovať vo vyššej kategórii ako junior a budem pretekať s mužmi.

Aké máš plány do budúcnosti? V športe i mimo neho.

Od septembra začínam chodiť na cirkevné gymnázium v Malackách, budem sa hlavne snažiť mať dobré známky. V cyklistike by som chcel dobre zvládnuť prechod medzi juniorov a umiestňovať sa v prvej päťke. Ak sa mi bude dariť, tak snáď budem reprezentovať Slovensko na medzinárodných pretekoch.

Marek Trnka

V majstrovskom drese na MTB maratóne v Stupave, júl 2017   (Foto: Škoda Bike open Tour)

Marek Trnka sa narodil v Malackách v roku 2001, študuje na Gymnáziu sv. Františka Assiského v Malackách a venuje sa horskej cyklistike, víťaz Detskej Tour Petra Sagana 2015, majster Slovenska v disciplínach MTB XCO a MTB XCM v kategórii kadet pre rok 2017. Je členom reprezentačného družstva SR v horskej cyklistike. Zúčastnil sa majstrovstiev Európy MTB XCO v Grazi 2017.

Titulná fotka: Škoda Bike open Tour

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.