Ako noví prichádzajú, ako starí odchádzajú a ako tréneri vstávajú z popola

Skupina Vlada Handla má za sebou štyri týždne prípravy na halovú sezónu. V hale sa zameriame ako obvykle na šprinty a prekážky.

V skupine prišlo k výrazným zmenám. Zo silnej skupiny v zložení Baňovičová, Chvílová, Smreková, Beňková, Martinusová a Žilavý ostal len Žilavý. Dievčatá sa rozpŕchli po ostatných kluboch a práca trénera ostala ako obvykle nenaplnená. Na to si tréner Handl po rokoch trénovania už zvykol, že ak v Malackách niekoho dostane na slušnú úroveň, tak dotyčný odíde.

Asi je to prirodzené, že každý chce dosiahnuť v športovej kariére čo najlepšie výsledky a Malacky sa mu zdajú primalé. Ak by tomu tak bolo, tréner Handl by bol potešený. Bohužiaľ pravidelne sa stáva opak a odchádzajúci sa nielenže nezlepšujú, ale príde k poklesu výkonnosti. Hľadať príčiny poklesu bývalých zverencov však nie je naša úloha, pretože sa nechceme opäť púšťať do polemík, ktoré zbytočne odčerpávajú energiu, ktorú potrebujeme na oveľa užitočnejšie veci. A to vrhnúť sily do trénovania tých, ktorí veria, že atletika im pri poctivej práci vráti všetko to, čo pre ňu obetujú.

AC Malacky

Takže už po štyroch týždňoch tréningu je vidieť, že potenciál skupiny je veľký. Marcel Žilavý, Majka Šimeková, Niki Brandisová, Gabika Juríčková a Jakub Varga sa s vervou pustili do prípravy. Zaviedli sme si pravidlá, ktoré zatiaľ fungujú. Na tréningoch absentujú mobily, pitný režim nesmie chýbať, vitamíny po tréningu sú samozrejmosťou, tréningový denník sa poctivo vyhodnocuje, tréningy trvajú tri hodiny s poriadnym výklusom, rozcvičkou, gymnastikou, strečingom, nuž jednoducho so všetkým, čo k správnemu atletickému tréningu patrí.

No začne fungovať aj regenerácia v priestoroch školy, takže vybavenie bude kompletné. Regenerácia bol sen trénera Handla a konečne sa mu tento sen podaril zrealizovať. Takže vo vynovených troch miestnostiach čaká atlétov sauna, vírivka, sud s ľadom, odpočiváreň, sprchy a šatňa. K tomuto sa však ešte v samostatnom článku vrátime.

Na trénerskom chlebíčku je krásne to, že okrem práce môžete aj snívať a niekedy aj spoločne so zverencami. Tí však majú nevýhodu, že môžu snívať len raz. Tréner pri každej novej skupine si začne stavať nové ciele a poučený z predchádzajúcich skúseností sa vrhne celým srdcom do ďalšej výzvy.

Nová krv z neho strasie minulé sklamania a s neutíchajúcou vášňou buduje niečo nové. Vylepšuje to, čo síce už minule vylepšil, ale zjavne málo, predstavuje si, že to dotiahne tam, kde to minule nedotiahol, jednoducho povedané – výzva za výzvou sa rinie, staré upadá do zabudnutia a nové dodáva sily. Tým pádom je trénerská miazga obnovená a vek, ktorý sa ani u trénera nedá zastaviť, upadá do zabudnutia.

AC Malacky

Tréner ako Fénix zázračne vstane z popola plný nových síl a nápadov a často nemôže zaspať, pretože dlho do noci sa mu honia v hlave nápady, ako všetko posunúť tam, kde to ešte nemal, ale kde by to chcel mať. Nuž a preto existujú na Slovensku atletickí tréneri, ktorí sú finančne a spoločensky nedocenení, ktorí majú problémy vďaka atletike v rodine, ktorí prežili na štadiónoch celý život a ak by ste sa ich pýtali, či to bolo márne, povedia opak, že to bolo skvelé. Lebo vedia že to, čo im dá atletika, by inde nedostali.

Takže, aj keď si na kráľovnú športov niekedy zanadávame, ona vie, že to tak nemyslíme a že ju máme radi. Z jednoduchého dôvodu, pretože je to naša kráľovná.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.