Fotograf Ludwig Angerer – rodák z Malaciek

Svetoznámy viedenský fotograf z 19. storočia Ludwig Angerer, dvorný fotograf cisára Františka Jozefa I., prišiel na svet presne pred 185 rokmi. Prečo o ňom píšeme? Lebo sa narodil v Malackách.

Ludwig Angerer. Autoportrét

Ľudovít Maria Mauricius Angerer, známy ako Ludwig Angerer, sa narodil 15. augusta 1827 v Malackách. Pred 185 rokmi. V životopise sa dočítame, že bol synom lesníka. Malacká matrika krstov hovorí niečo iné, každopádne jeho otec Ferdinand bol zamestnaný u Pálffyovcov a pochádzal zo šľachtického rodu, ako mnohí pálffyovskí zamestnanci vo vyšších funkciách. patril k šľachte a bol zamestnaný u Pálffyovcov. Mama sa volala Amália, rodená Szeth. Krstný otcom Ľudovíta bol Alojz Angerer, pivovarník v Zwölffaxingu (viedenský okres v Dolnom Rakúsku), s manželkou. V októbri 1838 sa im narodil druhý syn Viktor.

Zápis v malackej matrike o narodení Ľudovíta Angerera

Otec Ferdinand Angerer neskôr odišiel do Viedne – v matrike nachádzame zmienku z roku 1861, keď bol svedkom pri sobáši príbuznej a je uvedený ako viedenský finančný úradník. Zrejme to súvisí s faktom, že takmer celú dospelosť strávili obaja jeho synovia vo Viedni.

Nevieme, kedy Ľudovít Angerer odišiel z Malaciek, či navštevoval aspoň niekoľko ročníkov tunajšej školy. Každopádne neskôr študoval v Bratislave a v Pešti. Ako 23-ročný sa stal magistrom farmácie, v tomto odbore pracoval v období 1850-1854 vo Viedni a v Grazi. Od roku 1854 pôsobil v podunajských krajinách ako lekárnik v rakúskom regimente. Dva roky strávil v Bukurešti v poľnej nemocnici, pričom vo voľnom čase fotografoval, zatiaľ ako amatér. Spravil jedny z prvých fotiek Bukurešti vôbec, zachytil mesto pred veľkými stavebnými premenami. Keď sa vrátil z Krymskej vojny, jeho fotografie zožali veľký úspech.

Bukurešť v polovici 50. rokov 19. storočia

Do Viedne sa vrátil v marci 1857. O rok opustil armádu a začal sa naplno venovať fotografovaniu. Spolu s Hugom von Strassernom založil v roku 1858 vo Viedni svoje prvé fotografické štúdio. Zakrátko sa osamostatnil. Zriadil si ateliér, ktorý bol postavený v štýle paláca a ktorý podľa jeho súčasníka mal charakter fotografickej školy.

Dva pohľady do ateliéru L. Angerera

Typickým prvkom Angererových fotografií bol krásny empírový stôl, ktorý slúžil ako dekorácia jeho obrázkov celé desaťročie. Podľa tohto „angererovského stola“, podľa kresiel a ďalších kulís sa dnes dajú identifikovať jeho fotky, ktoré nie sú označené.

V literatúre sa spomína typický angererovský stôl, podľa ktorého možno identifikovať jeho fotky.  Na jeho obrázkoch sa objavuje niekoľko rôznych stolíkov, nič to však nemení na uvedenom fakte

Na konci roka 1860 ho menoval cisár svojím dvorným fotografom. Angerer sa stal jedným z najznámejších fotografov tých čias, fotografoval aj ďalších prominentov (umelcov, politikov, vedcov) v rámci monarchie, ale aj v zahraničí. V jeho ateliéri sedeli tiež členovia pálffyovského rodu z Malaciek, vrátane posledných kniežat Antona Karola a Mikuláša XIII. (Mimochodom tieto fotky sú vystavené v rámci výstavy v kryptách Čierneho kláštora.)

Cisárska rodina

Značka L. Angerera na zadnej strane fotografie

Robil tiež zábery Viedne, žánrové štúdie, fotil aj zvieratá. Angerer ako prvý vo Viedni vyrábal fotografie formátu vizitiek, aké vtedy leteli v Paríži. Prispel tak k popularizácii fotografie vôbec.

Clotilde a Jozef Coburgovci

Najstaršie sestry Mikuláša XIII. Pálffyho Františka a Anna Mária

O niekoľko rokov si otvoril vo Viedni aj pobočku (filiálku) štúdia. Spojil sa s bratom Viktorom a mali spolu ateliér L. & V. ANGERER.

V roku 1873 však kvôli chorobe s fotením skončil a odovzdal podnik bratovi. Zomrel 12. mája 1879 ako takmer 52-ročný. Vo Viedni po ňom pomenovali ulicu. Originály jeho fotografií sa dnes predávajú za desiatky až stovky eur.

Zdroje:
http://de.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Angerer
http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Angerer
Kralik, B.: Lexikon der Wiener Photographen 1840-1900. Viedeň 2004

1 odpovedať
  1. PaV
    PaV hovorí:

    Otec Ferdinand je v tom matričnom zápise uvedený ako „frumentarius dominalis“, to znamená čosi ako zemepanský zásobovač, mal na starosti zásobovanie kaštieľa potravinami.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.